14.9 C
De Bilt

Wie herinnert zich de HAV-Bank?

Schiedam Voor de Maand van de Geschiedenis is het Gemeentearchief Schiedam op zoek naar herinneringen aan de HAV-Bank. Een échte Schiedammer verzekerde zich tegen rampen natuurlijk bij ‘de HAV’! Het gemeentearchief gaat de rol en de nalatenschap in Schiedam onderzoeken, met daarin een prominente plaats voor het bekende gebouw aan de Gerrit Verboonstraat, dat nog als ‘de voormalige HAV-Bank’ bekend staat, uitzoeken.

Gerrit Willem van Bergen Walraven richt in 1903 aan de Vismarkt in Schiedam de Hollandse Algemene Verzekeringsbank op. Mede door opvallende reclameacties groeit de bank uit tot een succesvolle onderneming. Een groter pand is dan ook nodig, en als een prijsvraag voor het ontwerp van een nieuw gebouw niet het gewenste resultaat oplevert, komt de HAV uit bij de bekende architect Willem Dudok. Hij ontwerpt het gezichtsbepalende pand aan de Gerrit Verboonstraat met de gele steentjes, nu een appartementencomplex. Kort na het jubileumjaar in 1963 gaat het bedrijf op in AMEV.  

Oproep

Nu is de aandacht gericht op ‘het bedrijf achter het gebouw’, de Schiedamse HAV-bank. Het bedrijf heeft relatief gezien maar kort bestaan. Men hield de bedrijfsgeschiedenis goed bij in plakboeken, maar desondanks is ze nog nauwelijks in kaart gebracht.
We zijn nieuwsgierig naar de rol die de HAV-Bank speelde in de stad. Was het een Schiedams instituut, of een instituut in Schiedam? Het bedrijf lijkt erg betrokken te zijn geweest bij het personeel en de omgeving. Misschien heeft u, of een familielid, er gewerkt? Of heeft u herinneringen aan de kalenders, het bedrijfsvoetbalteam of de verschillende promotie-acties zoals prijsvragen?

Reacties zijn welkom via het bekende e-postadres archief@schiedam.nl of 010-219 1919. Contactpersonen zijn Jan van Kampenhout en Merel Blok.

Oktober

De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en andere culturele organisaties brengen aan de hand van een thema geschiedenis voor het voetlicht door verschillende activiteiten. Dit jaar is het thema ‘wat een ramp’, daar past een verzekeringsbank goed bij! Vorig jaar bracht het gemeentearchief de geschiedenis van de Apollo Kaarsenfabriek onder de aandacht, en in 2020 Schiedamse pakhuizen met opvallende namen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio