-2 C
De Bilt

Winnaars Gouden IJsselsteen 2020 bekend

Capelle aan den IJssel – Deze week zijn in Capelle aan den IJssel de winnaars van de Gouden IJsselsteen 2020 bekend gemaakt. Prijzen voor gerealiseerde bouwplannen die bepalend zijn voor de ruimtelijke kwaliteit van Capelle aan den IJssel. Wethouder Maarten Struijvenberg reikte de publieksjury uit aan het nieuwe operatiekamer complex van het IJsselland Ziekenhuis dat ruim 34% van de stemmen van de Capellenaar ontving.

De winnaars

De vakjury wees de Groene Oase, een bouwontwikkeling voor woonhuizen aan de Fazantstraat aan als winnaar van de categorie groot. De verbouwing van de kleuterschool in Schenkel kreeg van de deskundigen de prijs voor de mooiste transformatie. De familie Karaulu kreeg de Gouden IJsselsteen van de vakjury in de categorie kleine bouwprojecten voor de stalen constructie van een uitbouw van hun woonhuis aan de Bermweg. Een vrijstaande rietgedekte villa aan de ‘s Gravenweg ontving de juryprijs in de categorie zelfbouw.

Publieksprijs

Net als twee jaar eerder kon de Capellenaar online ook een keuze maken over de nieuwbouw voor de meest interessante bouwontwikkeling in de stad. Met ruim 34% van de stemmen gaat de publieksprijs naar de verbouwde OK- en verpleegruimten van het IJsselland Ziekenhuis. Voor de publieksprijs konden de Capellenaren kiezen uit 14 plannen.

IJsselland Ziekenhuis

Albert van Wijk, voorzitter raad van het bestuur van het IJsselland Ziekenhuis: ”We zijn enorm trots dat ons mooie operatiekamer complex de Gouden IJsselsteen publieksprijs heeft ontvangen. Een prijs van het publiek voor een nieuwe en toekomstbestendige voorziening die juist ook voor hen is bedoeld. We danken vooral de architect en onze afdeling Huisvesting voor al het werk dat is verzet om dit mooie geavanceerde complex neer te zetten en dat het een – wat ik inmiddels van de medewerkers heb begrepen – prettige werkplek is geworden.“

Vakprijzen

De vakjury koos de winnaars uit twaalf plannen in vier categorieën: zelfbouw, transformaties en bouw groot en klein. De uitreiking van de Gouden IJsselstenen en bijbehorende oorkondes verliep vanwege de corona-maatregelen ingetogen omdat een publiekelijke uitreiking onmogelijk was. Wethouder Maarten Struijvenberg ging langs bij de uitreiking van de publieksprijs.

Mooie bouwprojecten

Wethouder Maarten Struijyenberg van Stadsontwikkeling: “Nieuwbouw, renovatie en verbouwingen van gebouwen, het is allemaal heel bepalend voor hoe Capelle eruit ziet. Ook dit jaar kreeg de jury weer een aantal Capelse pareltjes voorgeschoteld. Misschien allemaal wel prijswinnend waardig. Zowel de vakjury, bestaande uit architect Rien de Ruiter, stedenbouwkundige Rob van der Velden en een architect en stedenbouwkundige van de gemeente als het publiek kregen daarmee een pittige taak om de prijzen toe te kennen. Maar dat Capelle er met deze bouwprojecten weer een beetje mooier op is geworden is voor mij wel zeker.”

Groene Oase

Thijs Voesenek van ontwikkelaar NBU was maar wat blij met de Gouden IJsselsteen voor de Groene Oase: “Wat een eer en wat een mooie onverwachte prijs. We zijn trots op het eindresultaat voor onze opdrachtgever en nu ook op de prijs. Die gaat een mooi plekje krijgen op kantoor.”

Gouden IJsselsteen

De Gouden IJsselsteen wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan plannen die bepalend zijn voor de ruimtelijke kwaliteit van Capelle aan den IJssel. De prijs verwijst naar een typisch en historisch Capels product; een kleine gele baksteen die vroeger werd gebruikt voor de bouw van huizen, kerken en kloosters. In Capelle is deze steen nog zichtbaar bij monumenten in de Dorpsstraat. Stenen waren destijds duur, wie er in slaagde een bakstenen huis te bouwen werd steenrijk genoemd. De uitreiking van dit jaar heeft betrekking op bouwplannen die gerealiseerd zijn in de periode 2018-2019. Een vakjury, bestaande uit twee medewerkers van de gemeente en twee extern deskundigen (een architect en een landschapsarchitect) hebben begin juli de plannen bezocht en beoordeeld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio