12.8 C
De Bilt

Zieke essen Develsingel: 38 van de 60 essen blijven behouden

Zwijndrecht –¬†Tijdens de stormen in januari zijn onverwacht zes essen langs de Develsingel omgewaaid. Na een inspectie werd wortel- en stamrot geconstateerd. Door deze rot waren de bomen minder stabiel en waaiden ze om. Bij het reguliere onderhoud aan deze bomen was dit niet op te merken. Uit nader onderzoek moest blijken of alle zestig essen ziek waren. Bij 21 essen is helaas wortel- en stamrot geconstateerd, 38 bomen kunnen gelukkig behouden blijven. Omdat deze zieke essen de veiligheid in het geding brengen, worden ze op korte termijn verwijderd. Om in de tussentijd de veiligheid van fietsers en voetgangers te waarborgen, is in februari reeds het voetpad per direct afgezet en de bushalte tijdelijk verplaatst.

Omdat de zieke essen een gevaar voor de omgeving zijn, moeten de 21 bomen middels een noodkapprocedure gekapt worden. Hiervoor is door de burgemeester een noodkapvergunning verleend. De gemeente is wettelijk verplicht om onstabiele bomen vanuit veiligheidsoogpunt te verwijderen. De 39 essen die behouden blijven worden als attentieboom aangemerkt. Dit betekent dat zij jaarlijks op gezondheid en stabiliteit worden gecontroleerd. Zodra de essen gekapt zijn, wordt het voetpad vrijgegeven en de bushalte verplaatst naar zijn oorspronkelijke locatie.

Nieuwe bomen

In het najaar, zodra het plantseizoen start, worden er nieuwe jonge bomen geplant. Dit wordt een ander soort boom zodat de bomenrij in de toekomst minder kwetsbaar is voor ziektes en bijdraagt aan de biodiversiteit van de groene laan. Het groenaanzicht willen we op deze wijze zo goed als mogelijk terug brengen.

 

Flora en fauna onderzoek

Omdat het broedseizoen van start gaat is aanvullend ook een flora en fauna onderzoek uitgevoerd. Hieruit blijkt dat er geen vogelnesten of beschermde diersoorten huishouden in de gehele laan van essen. Vlak voor de kap wordt dit nogmaals gecontroleerd, zodat broedende vogels niet verjaagd worden.

Hergebruik hout

Het kaphout wordt versnipperd en gebruikt om groene stroom mee op te wekken. Door de aanwezige schimmel in het hout is het helaas niet mogelijk om het hout voor andere doeleinden te hergebruiken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio