18.4 C
De Bilt
zondag, 3 juli 2022

Kijkmiddag pilot bloeiende akkerranden in Haarle

Op vrijdag 1 juli organiseert de gemeente Hellendoorn samen met de Groengroep Haarle en boerin Ida Besten een inloop over het pilotproject akkerranden. Dit zal plaatsvinden van 13.00 tot 14.30 uur. Hier kunnen geïnteresseerden kennismaken met alle facetten van bloeiende akkerranden. Dit doen zij door bij één van de deelnemende boeren aan het Pilotproject Akkerranden in Haarle een ‘rondje langs de velden’ te maken.

Pilotproject Haarle

Het tweejarige pilotproject Akkerranden in Haarle loopt dit jaar af. De projectorganisatie lag in handen van de gemeente Hellendoorn en de Groengroep Haarle, onderdeel van Plaatselijk Belang Haarle. Boeren ontvingen van de gemeente zaaigoed en een vergoeding voor de derving van inkomsten van hun akker. Kilometers bloeiende akkerranden Deelnemende boeren, bewoners van het buitengebied en vrijwilligers van de groengroep waren zeer positief over het project. Het leverde kilometers bloeiende akkerranden op die de afgelopen twee jaar meer biodiversiteit in het buitengebied bracht.

Vervolg akkerranden project 2023

In 2023 komt er een vervolg op het pilotproject in Haarle. De regeling voorziet in zaaigoed en de boeren dragen hierbij zelf zorg voor aanleg en onderhoud. Boeren worden vergoed voor de derving van inkomsten van hun akker en voorzien van advies voor aanleg en onderhoud van de bloemrijke akkerrand. Het gaat om akkerranden van minimaal drie meter breed waarin een vergoeding van € 0,33 per strekkende meter wordt geboden.

Renderende akkerranden

De gemeente is trots op de boeren en ziet ook de grote uitdagingen die er op de sector afkomen. In het agrarisch gebied is biodiversiteitswinst te behalen. Met praktische en inpasbare maatregelen wil de gemeente daarom samen met de agrarische sector werken aan een hogere biodiversiteit en meerwaarde creëren voor het landschap en de agrarisch ondernemer. Reden genoeg voor gemeente Hellendoorn om het pilotproject nu gemeentebreed uit te rollen.

Kom kijken

Ida Besten runt samen met haar man Peter een melkveebedrijf in Haarle. Ze is deelnemer aan de pilot Akkerranden in en daarnaast ambassadeur voor het project ‘Het boerenerf: the Place to Bee’ in Overijssel. Op 1 juli deelt ze haar kennis en enthousiasme met andere boeren. Ze vertelt over de aanleg, het onderhoud en deelt tips en tricks.

Vrijwilligers van de Groengroep Haarle vertellen over hun rol en bijdrage aan dit project. De gemeente Hellendoorn geeft meer informatie over het vervolg van het akkerrandenproject in 2023. De regeling is nog niet opengesteld, maar belangstellenden kunnen zich op 1 juli al wel als belangstellende inschrijven.

Programma

13.00 uur Ontvangst met koffie en thee
13.15 uur Wandelen naar de akkerranden en uitleg door boerin Ida Besten
14.00 uur Groengroep Haarle deelt ervaringen
14.15 uur Informatie akkerrandenproject 2023 door de gemeente Hellendoorn
14.30 uur Afsluiting

Aanmelden

Er is ruimte voor 25 deelnemers. Aanmelden kan tot en met 29 juni 2022 bij Loes Meijerink (Beleidsmedewerker Agrarische Zaken) via l.meijerink@hellendoorn.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio