10.4 C
De Bilt

Meer zelfstandig wonen, minder gebruik van opvang en beschermd wonen

Zelfstandig wonen in je eigen buurt, met hulp op maat om zo je eigen bestaan op te kunnen bouwen, ook als je psychisch kwetsbaar bent of door omstandigheden dakloos bent geworden. En mocht dat niet lukken, dan blijft de mogelijkheid van opvang en beschermd wonen om later wellicht alsnog de stap naar zelfstandigheid te kunnen zetten.

Het is de kern van de Regiovisie Beschermd Wonen en Maatschappelijke opvang Regio Midden-IJssel 2024 t/m 2026 ‘Kracht in kwetsbaarheid’. Deze visie is op 13 februari door de colleges van burgemeester en wethouders van de samenwerkende gemeenten Deventer, Lochem, Olst-Wijhe, Raalte en Zutphen akkoord bevonden en wordt voorgelegd aan hun gemeenteraden.

Zelfstandigheid

De aanpak richt zich meer op het voorkomen van problemen en op zelfstandig wonen. Mensen worden nog meer geholpen om in een eigen huis met voldoende begeleiding een bestaan op te bouwen. Als ze in hun eigen buurt zelfstandig wonen met mensen om zich heen die ze kunnen helpen, draagt dat het meeste bij aan het herstel. De visie noemt dat ‘wonen eerst’ en ‘een beschermd thuis’.

Samenwerking

De vijf gemeenten werken sinds 2015 samen om mensen, die om welke reden dan ook in de problemen zijn gekomen en psychisch kwetsbaar zijn, in de regio een goed thuis te kunnen bieden. En om ze te helpen een zelfstandig bestaan op te bouwen. Lukt dat niet? Dan zijn er nog steeds plaatsen voor beschermd wonen en maatschappelijke opvang in de regio waar deze inwoners geholpen kunnen worden.

Brede inbreng

De Regiovisie is opgesteld met inbreng van lokale adviesraden, cliëntvertegenwoordigers, gemeenteraden, aanbieders, woningcorporaties, zorgkantoren/zorgverzekeraars en andere maatschappelijke partners.

De visie wordt nu voorgelegd aan de gemeenteraden van de vijf gemeenten met de vraag om deze vast te stellen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio