10.2 C
De Bilt
zaterdag, 25 maart 2023

Mooie stappen in ontwikkeling nieuwbouw De Grave in Haarle

Er zijn mooie stappen gezet in de ontwikkeling van nieuwbouwproject De Grave in Haarle. Het plan voor de ontwikkeling van circa 60 nieuwbouwwoningen in de komende jaren. Onlangs is een goed bezochte CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) avond georganiseerd en de resultaten uit het stikstofonderzoek zijn positief. Dit betekent dat stikstof geen roet in het eten kan gooien van de plannen die er zijn in Haarle.

CPO projectontwikkeling

Eind januari vond een speciale CPO avond plaats. CPO is een vorm van projectontwikkeling waarbij toekomstige bewoners gezamenlijk opdrachtgever zijn voor hun eigen nieuwbouwproject. In Haarle is hier animo voor. Op dit moment zijn er 12 geïnteresseerden.

Tijdens de avond heeft Nathalie Nieuwenhuis van Innoblox vrijblijvend uitleg gegeven over het CPO proces en wat daar allemaal bij komt kijken, zodat de kandidaten een goed beeld hebben van het bouwen met een CPO groep.

Gedeputeerde Roy de Witte van de Provincie Overijssel was die avond ook aanwezig en vertelde over zijn ervaringen met CPO. Ook vertelde hij dat de Provincie financiële middelen beschikbaar stelt voor de CPO begeleiding. De CPO groep mag zelf beslissen met welke bouwbegeleider zij verder willen.

Tekening De Grave Haarle
Beeld: gemeente Hellendoorn

Blij met ontwikkelingen

De gemeente Hellendoorn staat bij de invulling open voor een flexibele woningindeling als dit de betaalbaarheid en haalbaarheid van het CPO proces ten goede komt. Wethouder Wonen, Gea Oord, is blij met alle ontwikkelingen “Er wordt hard gewerkt om te zorgen dat we zo snel mogelijk aan de slag kunnen in Haarle. Het is mooi om te zien hoe iedereen zich inzet voor een leefbaar Haarle en in mogelijkheden denkt.

Op de vraag of ik me extra hard in ga zetten voor starters. Ja, dat ga ik doen. Ik kijk naar mogelijkheden als het flexibel inzetten van de woonindeling. Bijvoorbeeld door het verkleinen van de kavels. Maar daar zit natuurlijk wel een grens aan, want de woningen moeten wel aantrekkelijk zijn en blijven. Het is vooral zoeken naar een goede balans.”

Stikstofonderzoek

Vanwege wijzigingen in het AERIUS-model is het stikstofonderzoek opnieuw uitgevoerd. AERIUS is het instrument waarmee de neerslag van stikstof op Natura 2000-gebieden binnen Nederland wordt berekend, gemonitord en geregistreerd. “De uitkomsten van dit onderzoek waren positief, dus ook deze seinen staan op groen. Dat is een grote opluchting!”, aldus Oord.

Vervolg

In de periode van maart tot mei van dit jaar ligt het ontwerpbestemmingsplan voor De Grave ter inzage en kunnen zienswijzen ingediend worden.

De vaststelling van het bestemmingsplan vindt plaats in de laatste raadsvergadering voor de zomervakantie, op dinsdag 11 juli 2023. Wanneer het plan onherroepelijk is, kan gestart worden met het bouwrijp maken van de grond. Wel is het dan nodig dat de gemeente eigenaar is van de benodigde grond. De onderhandelingen met de grondeigenaren lopen op dit moment nog.

Als de onderhandelingen slagen, is de planning om in het derde kwartaal van 2023 te starten met het bouwrijp maken van de grond. Tijdens het bouwrijp maken start de kavelinschrijving. Naar verwachting kan dan in het begin van volgend jaar gestart worden met de bouw.

Meer informatie over de plannen is te vinden op www.hellendoorn.nl/projecten.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio