15 C
De Bilt

Voor servicepunt bibliotheek Salland in Wijhe wordt onderzoek naar geschikte locatie gedaan

De functie van Bibliotheek Salland wordt steeds meer uitgebreid. Daarbij verschuift het accent van primair het uitlenen van boeken naar meer ondersteuning bij taalvaardigheid en digitale vaardigheden. Samen met de gemeente Olst-Wijhe onderzoekt Bibliotheek Salland of de vestiging in Wijhe op de huidige locatie aan de Kerkstraat geschikt gemaakt kan worden voor deze (nieuwe) taken of dat een andere locatie beter geschikt is.

Bibliotheek Salland

De vestiging van Bibliotheek Salland in Wijhe is veel meer dan het uitgiftepunt van boeken en tijdschriften. De locatie aan de Kerkstraat is een ontmoetingsplaats voor inwoners die er hulp en ondersteuning kunnen krijgen, bijvoorbeeld bij het versterken van bijvoorbeeld digitale vaardigheden. Verder vinden inwoners die moeite hebben met lezen en schrijven er taalondersteuning en worden er taallessen gegeven aan anderstaligen.

Het pand aan de Kerkstraat is onlangs verkocht. De nieuwe eigenaar wil in een deel van het pand appartementen maken. Onderzocht wordt nu of er voldoende ruimte voor de bibliotheek overblijft om alle taken op een goede manier uit te kunnen oefenen of dat een andere locatie hiervoor beter geschikt is. Een mogelijk alternatief is huisvesting in het gemeentehuis. Dit wordt nader onderzocht.

Laagdrempelig servicepunt

“Juist voor de groep van laagtaalvaardigen, anderstaligen en minder digitaal vaardige inwoners vinden wij een laagdrempelige plek díchtbij de mensen van groot belang. De Kerkstraat ligt mooi centraal in het dorp, daar waar de mensen toch al komen. Maar ook een vestiging in het gemeentehuis biedt voordelen. We worden steeds meer onderdeel van het sociaal-maatschappelijk netwerk en we leveren steeds meer een bijdrage aan maatschappelijke vraagstukken. Die functie sluit goed aan bij de functie van de gemeente; we zijn er (voor een deel) voor dezelfde doelgroep.”, vertelt Sabine Tielenius Kruythoff van Bibliotheek Salland. 

Afloop van huurcontract

Het huurcontact van de bibliotheek in Wijhe loopt nog tot en met 2023. Verwacht wordt dat de uitkomsten van het onderzoek in het laatste kwartaal van 2022 of het eerste kwartaal van 2023 bekend worden gemaakt. Naast de vestiging in Wijhe is er ook een vestiging in het Holstohus in Olst. Op basisscholen in onze gemeente werkt de bieb met het concept “de Bibliotheek op school”. De toekomst van deze voorzieningen staat in dit onderzoek niet ter discussie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio