13.5 C
De Bilt

Systeemplafond in zwembad om veiligheidsredenen volledig verwijderd

Dedemsvaart – Het college van burgemeester en wethouders heeft na een onafhankelijk onderzoek en op advies van veiligheidskundigen van bedrijf Aboma dinsdag 16 januari 2018 besloten om het volledige systeemplafond van zwembad De Kiefer in Dedemsvaart te vernieuwen.

Zwembad zonder plafond

Woensdagochtend 17 januari is begonnen met het verwijderen van de huidige constructie. Maandag 29 januari aanstaande kan zwembad De Kiefer zonder plafond weer open voor het publiek. Komende zomer wordt een compleet nieuw plafond aangebracht in het binnenbad.

Platen vielen naar beneden

In december 2017 viel een serie plafondplaten naast het bad, waarbij niemand gewond raakte. De constructie is in december direct verstevigd en zijn er maatregelen genomen in de rest van de zwemzaal. Het college heeft toen opdracht gegeven voor een extern onderzoek naar het systeemplafond. Dit onafhankelijke onderzoek is vrijdag 12 januari uitgevoerd door veiligheidskundigen van bedrijf Aboma.

Speling

De veiligheidskundigen constateerden tijdens de schouw dat er in het schuine plafondsysteem boven het bad teveel speling zit tussen de houtwolcementpanelen en de stalen profielen waarin deze platen liggen. De panelen zijn 59 cm breed en de steekmaat tussen de stalen profielen is 60 cm. Gevolg is dat het paneel aan één kant door het stalen profiel kan zakken.

Technische levensduur bereikt

De veiligheidskundigen van Aboma concluderen dat het plafond in De Kiefer, dat twintig jaar geleden is aangebracht, haar technische levensduur heeft bereikt. Op basis van deze constateringen is vrijdag 12 januari direct besloten het zwembad tijdelijk te sluiten om maatregelen te nemen.

Plafond verwijderd

Woensdagochtend 17 januari is begonnen met het volledig verwijderen van alle houtwolcementplaten uit de stalen plafondconstructie. Vervolgens wordt ook de volledige stalen constructie verwijderd. Na een grondige reiniging van het bad en het plafond, is zwembad De Kiefer in Dedemsvaart, zonder plafond boven het binnenbad, vanaf maandag 29 januari weer open voor het publiek. Tijdens de zomervakantiesluiting van het binnenbad zal een compleet nieuw systeemplafond aangebracht worden.

Vervangende zwemtijden

Voor de diverse gebruikersgroepen van zwembad De Kiefer is in goed overleg met deze groepen naar vervangende zwemtijden gezocht in andere baden. Kinderen die binnenkort gaan afzwemmen voor zwemdiploma A, B of C kunnen tijdelijk zwemlessen volgen in zwembad De Carrousel in Ommen en in zwembad De Slag in Hardenberg. Het personeel dat deze lessen normaliter in De Kiefer verzorgt, geeft deze lessen nu tijdelijk in de andere baden. Zwemtrainingen van hoofdklasse-zwemvereniging Dedemsvaart AC vinden nu tijdelijk plaats in De Carrousel in Ommen totdat de Kiefer weer open kan op 29 januari.

Abonnementen worden verlengd

Gedurende de periode dat De Kiefer tijdelijk gesloten is, kunnen abonnementshouders met hun abonnement ook zwemmen in zwembad De Carrousel in Ommen en zwembad De Slag in Hardenberg. De einddatum van alle zwemabonnementen voor zwembad De Kiefer worden verlengd met het aantal dagen dat het zwembad dicht is geweest. Hierdoor kunnen abonnementshouders evenredig gebruik blijven maken van het zwembad. Dit geldt ook voor de komende zomerperiode als het bad tijdelijk gesloten zal zijn voor de aanleg van het nieuwe plafond.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio