16.8 C
De Bilt
zaterdag, 25 mei 2024

Beek krijgt voorproef van vergroening Markt

Bewoners, ondernemers en bezoekers van de Markt in Beek krijgen binnenkort een voorproef van de voorgenomen vergroening van het plein. De komende acht weken worden drie proeftuinen aangelegd waarop iedereen mag reageren. Als het plangebied volgend jaar een nieuwe inrichting krijgt, zal ook de vergroening van de Markt definitief worden ingevuld.

Een sfeervolle Markt is een langgekoesterde wens van inwoners, ondernemers en het gemeentebestuur van Beek. Momenteel biedt de Markt vooral plaats aan automobilisten die het koopcentrum kort bezoeken. De Markt biedt weinig ruimte aan voetgangers en fietsers of om te ontmoeten en recreëren.

Toekomstbestendig

Wethouder Ralph Diederen: “De Markt in Beek moet een sfeervol en toekomstbestendig centrumgebied worden. Waar ondernemers kunnen ondernemen, consumenten hun fiets of auto kunnen parkeren en waar volop mogelijkheden zijn om te ontmoeten en verblijven op en rondom een vergroende Markt.”

De aanleg van de proeftuinen is een eerste stap in het omvangrijke project. De eerste tuin wordt tegenover Bakkerij Voncken / Mennens aangelegd. Daarna volgen nog twee tuinen ter hoogte van Brasserie Rubens en schoenmode Beurskens.

Als de proeftuinen klaar zijn, mag iedereen er zijn mening over geven. Bij de tuinen kan straks een QR-code worden gescand die naar een korte vragenlijst verwijst. Bewoners en ondernemers in het projectgebied krijgen een aparte uitnodiging om de vragenlijst in te vullen. De input die wordt opgehaald zal in het definitieve ontwerp worden meegenomen.

Gebiedsontwikkeling Centrum Beek

De herinrichting van de Markt maakt onderdeel uit van de gebiedsontwikkeling Centrum Beek. Het projectgebied omvat de Markt, Wolfeynde, Marktstraat, Elsstraat, Heirstraat, Van Sonsbeecklaan en delen van de Prins Mauritslaan. Het project behelst niet alleen de fysieke transformatie van de Markt maar ook het verbeteren van de bereikbaarheid, de uitvoering van saneringsopgaven zoals het vervangen van het riool en nutsvoorzieningen, verduurzaming en klimaatadaptatie en het behoud en versterken van cultuurhistorische waarden.

“We beseffen ons heel goed dat het totale project een grote impact heeft, zeker voor ondernemers en evenementen op en rond de Markt. Daarom blijven we met bewoners, ondernemers en belanghebbenden in gesprek om samen te sturen op een optimale planning en het beperken van overlast”, aldus wethouder Diederen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio