16.3 C
De Bilt

Gemeente Beekdaelen raadt inwoners aan tijdelijk geen grondwater te gebruiken

Recent werd bekendgemaakt aan inwoners dat er sprake is van vervuiling van het grondwater vlak over de grens in Duitsland. In de grensplaatsen Stahe en gedeeltelijk in Niederbusch geldt inmiddels een verbod op het gebruik van grondwater. Gemeente Beekdaelen raadt haar inwoners aan ook geen gebruik te maken van het grondwater totdat er meer duidelijkheid is over de omvang van deze verontreiniging. De grondwaterwinning van drinkwaterbedrijf WML in de Schinveldse bossen is niet in gevaar. Het grondwater dat hier gewonnen wordt, bevindt zich in een diepere laag waar geen sprake is van verontreiniging.

Bekijken wat verontreiniging betekent voor inwoners

Wethouder Henk Reijnders: “We zijn geschrokken door de berichtgeving over de verontreiniging vlak over de grens en willen graag weten wat deze verontreiniging betekent voor onze inwoners. Zo lang we dit niet zeker weten, raden wij hen aan ook geen gebruik te maken van het grondwater. Als wij meer duidelijkheid hebben, zullen we onze inwoners hierover informeren.”   

Grondwaterwinning Schinveldse bossen

Het grondwater dat gewonnen wordt in de Schinveldse bossen en waarvan drinkwater wordt gemaakt, bevindt zich dieper onder de grond in een watervoerend pakket. Dit betekent dat deze laag grondwater aan de boven- en onderzijde wordt begrensd door een moeilijk doordringbare kleilaag. Ook controleert WML voortdurend de kwaliteit van het grondwater voordat er drinkwater van wordt gemaakt. Bij deze controles zijn geen verhoogde concentraties PFAS in dit water aangetroffen.
Wel start WML dit jaar een onderzoek naar de mogelijke effecten van de PFAS-verontreiniging op het diepe grondwater voor de middellange en lange termijn. Het drinkwater dat WML levert voldoet aan alle eisen en normen die de Nederlandse Drinkwaterwet daaraan stelt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio