17 C
De Bilt

Brede steun voor burgerinitiatief ‘Schat-Kast’ in Merkelbeek

Op het terrein van Aveve in Merkelbeek is een buurtkast in gebruik genomen, genaamd ‘Schat-Kast’, gevuld met alleen houdbare levensmiddelen en non-food artikelen. Bedoeld om verspilling tegen te gaan. Aan het burgerinitiatief van Tanja Linders uit Bingelrade werkten behalve ondernemer Frans Laeven, woningcoöperatie ZOwonen, de stichtingen Creatieve Zorg Bingelrade en Samen voor Elkaar en Mini-bieb Het Snuffelhuisje mee.

Tijdens de onthulling was wethouder Levin de Koster van de gemeente Beekdaelen lovend over de totstandkoming van het inzamelpunt. “Via het programma ‘Beekdaelen B(l)oeit!’ omarmen we, en waar nodig ondersteunen, sociale en groene initiatieven van inwoners. Het is prachtig dat door het contact van Tanja Linders met onze dorpscoördinator Moon Hendrix ook andere partijen zijn betrokken.” Een ander voorbeeld van een sociaal initiatief is het plaatsen van een mini-bieb door twee inwoners van Schinveld.

Schat-kast geïnspireerd op mini-bieb

Tanja Linders: “De mini-bieb bracht mij op het idee van de ‘Schat-Kast’. Na het contact met de dorpscoördinator en de toezegging van Frans Laeven is het balletje gaan rollen.” Linders is enthousiast over het eindresultaat, dat kon rekenen op een financiële bijdrage van Samen voor Elkaar. Deze stichting zet zich in voor laagdrempelige activiteiten in Jabeek, Bingelrade, Merkelbeek en Schinveld.  

ZOwonen was bereid om de kast te leveren, die door mensen met een verstandelijke beperking is beschilderd. Joyce Oyen van de kleinschalige dagopvang Creatieve Zorg: “Door onze cliënten is hard gewerkt aan het ontwerp, waarbij is geschuurd, geplamuurd en geschilderd.” Moon Hendrix, dorpscoördinator: “Wie weet raken inwoners geïnspireerd en staan straks verspreid over Beekdaelen meer ‘Schat-Kasten’.”

De buurtkast in Merkelbeek, die voor een deel door Aveve wordt gevuld, is geplaatst bij de leveranciersingang van de onderneming aan de Belenweg. De kast voor en door inwoners van Merkelbeek en Bingelrade, is alleen tijdens openingsuren toegankelijk.

Inwoners die zich willen aanmelden voor een groen of sociaal burgerinitiatief in Beekdaelen kunnen terecht op de website www.beekdaelenbloeit.nl.    

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio