10.5 C
De Bilt

Hulp voor 110 Sittard-Geleense gedupeerden toeslagenaffaire

Sittard-Geleen – De gemeente Sittard-Geleen en BsGW schelden  vorderingen kwijt van ouders die gedupeerd zijn door de problemen rondom de kinderopvangtoeslag. Dit gebeurt vooruitlopend op de Verzamelwet Hersteloperatie Toeslagen van de Rijksoverheid. Alle vorderingen zijn al ‘on hold’ gezet tot de kwijtscheldingen een feit zijn.

In heel Nederland, ook in de gemeente Sittard-Geleen, zijn gezinnen geraakt door de zogenoemde kinderopvangtoeslagaffaire. In Sittard-Geleen zijn tot op heden 110 huishoudens bekend die hierdoor getroffen zijn. Met nagenoeg alle gedupeerden is inmiddels contact gezocht en indien gewenst passende ondersteuning aangeboden. Dertien gezinnen maken hier gebruik van en ontvangen ondersteuning van de gemeente.

Gedupeerden

Voor wat betreft het kwijtschelden van de vorderingen, gaat het om in totaal 110 gezinnen uit Sittard-Geleen (3 bij de gemeente, 107 bij de BSGW), voor een totaalbedrag van bijna 70.000 euro (10.500 bij de gemeente en 59.104 euro bij de BsGW). Deze aantallen kunnen nog oplopen, omdat zich nog steeds gedupeerden melden bij de Belastingdienst. De drie gezinnen zijn door Sittard-Geleen op de hoogte gesteld van het besluit, en ontvangen deze of volgende week hun beschikking. De BsGW neemt eenzelfde formeel besluit in september, zij informeren dan de overige gezinnen.


Wethouder Judith Bühler (Financiën, VIDAR): “Het zo snel mogelijk kwijtschelden van de publieke schulden is een belangrijk onderdeel van het herstellen van het onrecht dat deze inwoners door de overheid is aangedaan. Wij willen daar heel graag zo goed mogelijk aan meewerken, zodat mensen weer verder kunnen met hun leven.”

Snel schakelen

Ook wethouder Kim Schmitz (Armoedebestrijding) onderschrijft het belang van de kwijtschelding: “Het is niet niks wat deze mensen moeten doorstaan. Sommige gezinnen zijn diep in de problemen geraakt. Daarom is het ook goed dat de gemeente hier bijspringt. Wij kunnen als geen ander in beeld brengen wat er nodig is en snel schakelen. Deze vorderingen worden dan ook per direct kwijtgescholden.”

Wetsvoorstel

In de afgelopen maanden is door betrokken ministeries en organisaties hard gewerkt aan het creëren van een wettelijke grondslag voor het kwijtschelden van de publieke schulden. Dat is de Verzamelwet Hersteloperatie Toeslagen. Dit wetsvoorstel wordt in september ingediend bij de Tweede Kamer. Het is de bedoeling dat de wet ingaat op 1 januari 2022.  De gemeente en BsGW lopen hierop vooruit met het kwijtschelden van de vorderingen, zodat ouders niet nog langer in onzekerheid hoeven te zitten over dit deel van hun problemen. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio