19 C
De Bilt

Kickoff Regionaal Taalakkoord Midden-Limburg

Donderdag 19 mei kwamen voor de kickoff van het Regionaal Taalakkoord Midden-Limburg, bestuurders van gemeenten, maatschappelijke partners en werkgevers uit Midden-Limburg samen . In TheaterHotel de Oranjerie in de gemeente Leudal, tekenden de bestuurders de intentieverklaring om gezamenlijk aan de slag te gaan met laaggeletterdheid.

Laaggeletterd ben je wanneer je als volwassene moeite hebt met lezen, schrijven en/of rekenen. Een volwassene die laaggeletterd is, is geen analfabeet. Een laaggeletterde kan wel lezen en schrijven, alleen niet goed genoeg. Dit heeft gevolgen voor de manier waarop laaggeletterden kunnen meedoen aan de samenleving.

Het regionaal taalakkoord

De Kickoff van het Regionaal Taalakkoord is het startpunt om met een breder netwerk van partners aan de slag te gaan met het bereiken en motiveren van inwoners die moeite hebben men hun basisvaardigheden (taal, rekenen en digitale vaardigheden). En dit is hard nodig! Maar liefst 15% van de Midden-Limburgse beroepsbevolking heeft moeite met deze basisvaardigheden. Dit heeft gevolgen voor de mate waarin zij mee kunnen doen in de samenleving. Tevens komt ook werkloosheid, schulden, gezondheidsproblemen en eenzaamheid vaker voor bij deze groep.

Wist u dit?

Wethouder Robert Martens: “Namens de gemeente Leudal heb ik mijn handtekening mogen plaatsen onder het taalakkoord. Ik wil me er als wethouder voor inzetten dat hier ook in onze gemeente veel meer aandacht voor gaat komen. Wist u namelijk dat 15% van de Midden-Limburgse beroepsbevolking moeite heeft met de basisvaardigheden lezen, schrijven en/of rekenen? Hoe kunnen we ook deze mensen zo optimaal mogelijk bij de samenleving betrekken? Een vraag die we onszelf moeten stellen. Ik hoop dat het taalakkoord hiervan de start is!”

Hulp

Wil jij jou vaardigheden in lezen, schrijven en/of rekenen verbeteren, of ken jij iemand die dit graag wilt, loop dan vooral eens binnen bij een vestiging van Bibliocenter in Leudal. Zij kunnen jou en/of bekenden met hun aanbod een goed eind op weg helpen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio