14.8 C
De Bilt

Welkomstborden in historische binnenstad Sittard

In de binnenstad van Sittard zijn zes welkomstborden geplaatst die bezoekers niet alleen de weg wijzen in de historische binnenstad, maar ook inspireren en verleiden om meer van Sittard te ontdekken. De borden zijn een initiatief van de werkgroep ‘wandelen & fietsen’ van het Stadslab Sittard, bestaande uit het Centrummanagement Sittard, gemeente Sittard-Geleen, Visit Zuid-Limburg en Horeca Markt Sittard. Dankzij de 5 toegevoegde QR-codes, waarmee bezoekers extra informatie kunnen downloaden, kan worden bijgehouden hoe vaak deze welkomstborden worden gebruikt.

Welkom in Sittard

“Welkom in Sittard, een van Nederlands oudste steden en een stad om lief te hebben”, luidt de eerste regel van het welkomstbord. De welkomstborden, die op strategische locaties in Sittard zijn geplaatst, tonen direct waar men zich op dat moment in de stad bevindt en hoe men het makkelijkst in de historische binnenstad terechtkomt. De plattegrond op het bord laat verder duidelijk zien dat Sittard een vestingstad is, doordat de stadswallen en grachten extra zijn geaccentueerd. Middels foto’s en markeringen op de plattegrond, wordt voor de bezoeker direct duidelijk waar in Sittard de zogenaamde ‘hotspots’ zijn.

QR-code op borden

Verder is er naast de inleidende tekst een QR-code toegevoegd waarmee bezoekers direct de toeristische informatiebrochure ‘Dit is Sittard-Geleen’ kosteloos kunnen downloaden. “De welkomstborden zijn een perfecte manier om bezoekers van de stad op weg te helpen en te verleiden de stad te ontdekken en dankzij de QR-codes hebben ze de informatie van de hele gemeente direct bij de hand,” aldus wethouder Pieter Meekels (toerisme). “Bovendien hebben we gedacht aan de Internationale gast, want de Duitse of Engelse versie van de brochure kan ook worden gedownload”, vertelt Sven Kools regiomanager van Visit Zuid-Limburg.

Wandelen en winkelen

Naast de overzichtelijke plattegrond wordt de bezoeker erop geattendeerd dat een stadswandeling de beste manier is om de stad te ontdekken en beleven. Deze stadswandeling kan via een QR-code op het bord worden gedownload, waarna meteen gestart kan worden met de wandeling. Willen bezoekers meer informatie, dan wordt verwezen naar de Visit Zuid-Limburg shop Sittard waar een uitgebreide stadswandeling-brochure kan worden gekocht.

Naast de stadswandeling worden eveneens via een QR-code op de borden, drie shopping routes aangeboden. “Sittard kent vele verschillende speciaalzaken en via deze routes wordt de winkelbeleving versterkt. We hebben een conceptstore route, de Meiden van Sittard route en de duurzaam winkelen route gemaakt. Dit kunnen we altijd nog uitbreiden”, zegt Rosanne van Hoolwerff van het centrummanagement van Sittard. 

Ontdek tips!

Op de achterzijde van ieder welkomstbord worden middels mooie foto’s en een korte tekst meerdere ontdektips vermeld. Naast bekende tips zoals de historische markt en de stadswallen, zijn er ook tips over onder andere de wijngaard Fort Sanderbout, de Geheime tuinen, museum van hedendaagse kunst, de Gruizenstraat, Mariapark, Toon Hermans en meer.

De locaties van de welkomstborden

De zes welkomstborden zijn te vinden op de volgende locaties: Stationsplein, parkeerterrein Steenweg, parkeerterrein Putstraat, parkeerterrein Tempelplein / hoek Agnetenwal, uitgang Odaparking bij Kerkepad en uitgang Odaparking bij Serviampad/Schootsvelden.

Over Stadslabs Sittard-Geleen

De Stadslabs in Sittard-Geleen geven de liefde voor de stad handen en voeten. Ze versterken de relaties in de gemeenschap en maken ruimte voor creativiteit. In de Stadslabs worden ideeën aan oplossingen en problemen gematched. Een deel van die oplossingen groeit uit tot innovaties die door de hele stad opgepakt kunnen worden. Deelnemers aan de stadslabs zetten hun expertise, talent en mooie ideeën vaak belangeloos in voor de stad. “Een stad waar iedereen samenwerkt om ervoor te zorgen dat je je welkom voelt – daar staan wij als Stadslabs helemaal achter!”, aldus Paulien Strijland van de stadslabs Sittard-Geleen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio