14.5 C
De Bilt

Aanbesteding Veenkracht Heeg gestart: gemeente zoekt vindingrijke ontwikkelaar

Veenkracht wordt de nieuwe woonwijk in het watersportdorp Heeg. En dit wordt niet zomaar een woonwijk; Veenkracht wordt een innovatieve wijk voor de toekomst. Na het college heeft gisteravond ook de gemeenteraad ingestemd met het voorstel. Daarmee kan de aanbestedingsprocedure van start. Vanaf vandaag kunnen ontwikkelaars zich aanmelden bij de gemeente als geïnteresseerde om mee te bouwen aan dit innovatieve en toonaangevende project.

Veenkracht Heeg

Veenkracht Heeg is een woningbouwproject waarmee de gemeente onderzoekt hoe er op veenweidegrond toekomstbestendig én betaalbaar gebouwd en gewoond kan worden. De gemeente is op zoek naar een samenwerkingspartner die deze ambitie omarmt.

Súdwest-Fryslân zet met woonwijk Veenkracht Heeg in op een wijk waar starters, senioren én gezinnen fijn kunnen wonen en leven. Een wijk met woningen gericht op de toekomst met aandacht voor klimaatadaptatie, gezondheid en circulariteit. En rekening houdend met de natuurlijke draagkracht van de veenbodem.

Veenweidegrond vraagt om vindingrijkheid

Michel Rietman: “Wonen op veengrond vraagt om innovatieve oplossingen. Die uitdaging gaan we graag aan. We zoeken een ontwikkelaar die deze uitdaging samen met ons wil oppakken. Een ontwikkelaar die meedenkt en meewerkt aan een prachtig en toonaangevend project. Als we namelijk een mooie oplossing vinden voor bouwen op veenweidegrond, dan is Veenkracht Heeg wellicht het voorportaal van nog meer projecten.”

Wonen op veengrond de toekomst?

Dat laatste is geen overbodige luxe. Aan bouwen op veengrond ontkomt de gemeente namelijk bijna niet meer. Ongeveer de helft van de totale oppervlakte in Súdwest-Fryslân bestaat uit veengrond. Ook Heeg bevindt zich in het laaggelegen veenweidegebied. Voor traditioneel bouwen op veenweidegrond zijn veel kostbare ingrepen in de bodem nodig, zoals ophogen en diepe fundering. “Tegelijkertijd hebben we wél betaalbare woningen nodig in onze gemeente en vinden we het belangrijk dat inwoners kunnen wonen waar hun hart ligt. Qua ligging is dit natuurlijk een prachtige plek met de waterverbinding achter huis”, laat wethouder Rietman weten.

De komende maanden wordt met een aanbesteding een samenwerkingspartner geselecteerd die samen met de gemeente en inwoners de plannen uitdenken. De verwachting is dat de concrete planvorming voor de invulling van dit gebied na de zomer van 2024 start.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio