21.2 C
De Bilt

Huis van verhalen: activiteiten over Tweede Wereldoorlog in Cultuur Historisch Centrum De Tiid

Museum De Tiid, Bibliotheken Mar en Fean en het Gemeentearchief Súdwest-Fryslân organiseren van 24 april tot en met 5 mei verhalen, tentoonstellingen, lezingen en virtuele rondleidingen in het kader van de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast wordt aandacht gevraagd voor voorwerpen, brieven en andere documenten die bij mensen thuis op zolder liggen.

“Het is bijna 78 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Nooit meer willen we zoiets meemaken. En dat klinkt vanzelfsprekend, maar helaas zien we op andere plekken in de wereld, ook in Europa, dat vrijheid en vrede geen vanzelfsprekendheid is. Daarom moeten we verhalen blijven vertellen en delen. Dit programma, dat in samenwerking met verschillende partijen is opgezet, helpt daarbij en ik vind dat ontzettend belangrijk”, benadrukt wethouder cultuur Petra van den Akker.

Tentoonstellingen: Oorlogsverhalen uit de Mienskip

Museum De Tiid presenteert oorlogsverhalen uit de ‘Mienskip’, een collectiepresentatie met een bijzonder oorlogsverhaal. Ook de expositie over Titus Brandsma is nog tot 4 mei te bekijken in het museum.

Lezingen over sport tijdens de oorlog en de gevangeniskraak

Gemeentearchief Súdwest-Fryslân organiseert lezingen over gebeurtenissen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zo vertelt Gerrit J.D. de Haan het verhaal van de familie Goedhart uit Arnhem en hoe zij eind 1944 vluchtten naar Bolsward. Dan wordt ook het door het Gemeentearchief Súdwest-Fryslân vervaardigde boek ‘De Tocht naar het Noorden’ uitgereikt aan wethouder Petra van den Akker. Een boek vol verhalen en herinneringen van evacués. “Het zijn aangrijpende verhalen, die helaas tegenwoordig nog steeds actueel zijn”, aldus Van den Akker.

Verder verhalen over de V2-lanceringen vanuit het Rijsterbos in 1944 door Fred Woltjer, sport tijdens de Tweede Wereldoorlog door Sporthistoricus Jurryt van de Vooren en Hessel de Walle vertelt zijn verhaal over de geslaagde kraak van de Leeuwarder gevangenis op 8 december 1944.

Virtueel door het Anne Frank Huis

Stichting Bibliotheken Mar en Fean heeft Virtual Reality brillen beschikbaar, waarmee bijvoorbeeld door het Anne Frank Huis gelopen kan worden. In samenwerking met stichting Bolswards Historie organiseren zij stadswandelingen en in De Tiid is een tafel met boeken over de Tweede Wereldoorlog.

Oorlogsvoorwerpen op zolder?

Op 4 mei van 10.00 tot 16.00 uur is De Tiid het toneel van de ‘actie niet weggooien’. De actie is bedoeld om aandacht te vragen voor erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog dat nog bij mensen thuis op zolder ligt. Het gaat dan bijvoorbeeld om voorwerpen, dagboeken, brieven of andere documenten. Deze dag wordt samen met het Tresoar Fries Verzetsmuseum, Historisch Centrum Leeuwarden, Kazemattenmuseum Kornwerderzand, de Stichting Missing Airmen Memorial Foundation (SMAMF) en de gemeente De Fryske Marren georganiseerd. Deskundigen van deze organisaties zijn aanwezig om met het publiek in gesprek te gaan over hun document of voorwerp en ze meer informatie te geven over de historische waarde ervan. 

Het volledige programma staat op www.detiid.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio