6 C
De Bilt

Nieuwe Ielânen Sneek: Wonen en zorg in een groene omgeving

Het gebied van woonzorg- en behandelcentrum De Ielânen in Sneek wordt een groene en waterrijke plek waar onder andere zorg, wonen en dagbesteding samenkomen. Gemeente Súdwest-Fryslân en Patyna onderzochten de haalbaarheid van de plannen voor de nieuwe invulling van het gebied. Goed nieuws voor de bewoners van De Ielânen en de bezoekers van de kinderboerderij: deze blijft bestaan.

Woonzorg- en behandelcentrum De Ielânen in Sneek is na ruim 45 jaar aan vernieuwing toe. De gebouwen voldoen niet meer aan de huidige eisen. Wethouder Bauke Dam is heel blij met deze stap: “We kijken bij nieuwbouw of herinrichting altijd naar de invulling van het totale gebied. De Ielânen staat bekend om de prachtige ligging in een park. We vinden het belangrijk dat dat zo blijft.

Het voortbestaan van de kinderboerderij is een groot pluspunt. Veel mensen komen hier graag en het heeft ook een maatschappelijke functie. Alliade gaat de kinderboerdij opknappen. We zijn heel tevreden met dit resultaat en de samenwerking met zorgpartijen.”

Uitgangspunten voor locatie De Ielânen

Het plan is om op de plek van De Ielânen 72 nieuwe intramurale zorgwoningen en ongeveer 56 geriatrische zorgplekken te realiseren. Daarnaast staan in het plan 145 woningen voor verschillende doelgroepen. De gemeente heeft samen met Patyna uitgangspunten opgesteld voor het gebied.

De gebouwen worden maximaal vier verdiepingen hoog zodat het goed past in de groene omgeving. Van het gebied wordt 75% ingevuld met groen en water. Ook is er aandacht voor routes voor fietsers  en voetgangers om het parkachtige karakter te versterken. In de uitgangspunten staat ook dat de groene oevers toegankelijk en openbaar blijven.

Besluit gemeenteraad op 8 februari 2024

De gemeenteraad neemt op 8 februari een besluit over de plannen. Als de raad akkoord is wordt de planologische procedure opgestart. “De zorgvraag neemt de komende jaren toe. We willen graag dat voor alle mensen die dat nodig hebben een plekje is in onze gemeente. Daarnaast is er een grote woningvraag én vinden we de inpassing in de omgeving belangrijk. Als de plannen doorgaan, blijven de huidige gebouwen van de Ielânen tijdens de bouw zo veel mogelijk staan. Zo kunnen de bewoners in hun vertrouwde omgeving blijven”, licht wethouder Dam toe.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio