16.1 C
De Bilt

Rijbewijs als ID een uitkomst voor inwoners Súdwest-Fryslân met krappe beurs

Binnenkort kun je waarschijnlijk je rijbewijs gebruiken als legitimatiebewijs bij het aanvragen van een uitkering en andere minimaregelingen. Voor veel mensen in Nederland met een krappe beurs een uitkomst. Vorig jaar legden we dit tijdens een bezoek van minister Carola Schouten aan haar voor, en nu lijkt dit werkelijkheid te worden.

Rijbewijs als identiteitskaart groot financieel voordeel

Het rijbewijs als identiteitskaart lijkt misschien een kleine verandering, maar de impact is groot. Veel inwoners die moeite hebben om rond te komen, hebben vaak geen geldig identiteitsbewijs. Bij het aanvragen van bijvoorbeeld de energietoeslag moesten zij eerst een ID-bewijs kopen.

Pas daarna kunnen ze energietoeslag en andere regelingen aanvragen. “Een volstrekt onwenselijke situatie” aldus wethouder Marianne Poelman. “We maken het daarmee onnodig ingewikkeld, vooral voor mensen die al moeite hebben met het woud aan regels. Dankzij de inzet van Súdwest-Fryslân wordt de wet nu aangepast en daar profiteert straks heel Nederland van.”

Wetsvoorstel in de Tweede Kamer

Deze aanpassing is onderdeel van het wetsvoorstel ‘Participatie in balans’. Dit voorstel is ingediend bij de Tweede Kamer door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Als dit voorstel wordt goedgekeurd, kun je binnenkort je rijbewijs gebruiken om je te legitimeren bij het aanvragen van verschillende regelingen.

Rijbewijs als ID zou uitkomst zijn voor inwoners met krappe beurs
Rijbewijs als ID zou uitkomst zijn voor inwoners met krappe beurs – Foto: Petra Kroon

Werkbezoek Minister Schouten

Op 6 maart 2023 bezocht minister Schouten Súdwest-Fryslân. Ze ging langs bij het Stipepunt van Sociaal Collectief in Sneek en sprak met inwoners over verschillende buurtinitiatieven. Ook had ze een gesprek met Marianne Poelman over hoe de gemeente regelingen toegankelijker maakt, zoals de inloopmomenten in dorpen en wijken met SWF Tichtby.

Marianne Poelman: “We willen het voor inwoners makkelijker maken om een regeling of uitkering aan te vragen. Het niet kunnen gebruiken van een rijbewijs als identiteitsbewijs is vaak een groot probleem. Mensen moeten onnodig extra kosten maken, dit is niet uit te leggen. Je hebt dan vaak al genoeg aan je hoofd.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio