8.8 C
De Bilt

Gemeente Súdwest-Fryslân laat Heeg niet in de kou staan

Met warmte uit het Heegermeer en een warmtenet, wil Warm Heeg het dorp aardgasvrij maken. Als de gemeente Súdwest-Fryslân garant staat, kan het inwonersinitiatief genoeg geld lenen bij de bank voor het bouwen van een warmtenet. Het college van B&W staat achter deze garantstelling. De gemeenteraad besluit hierover op 21 december.  

“Dit is in wichtige stap foar Heech, Súdwest-Fryslân en it enerzjytinken yn Fryslân, wêrmei’t it waarmtenet tichterby komt”, vertelt wethouder Henk de Boer. “It is bysûnder dat it team fan Warm Heeg him mei in soad enerzjy ynset foar it doarp. Wy moatte ûnderfining opdwaan mei lokale inisjativen as yn Heech om de opjefte foar in duorsume takomst te realisearjen. It is prachtich te sjen dat al safolle ynwenners harren oanmeld hawwe en ik hoopje dat noch mear ynwenners oanheakje.”

Garantstelling Súdwest-Fryslân

Met een garantstelling kan Warm Heeg verder met de financiering. Zonder financiering zou het project dat al 5 jaar loopt en 9,5 miljoen euro kreeg aan subsidie vanuit het Rijk moeten stoppen. Als de raad akkoord gaat, onderzoekt de gemeente Súdwest-Fryslân samen met Warm Heeg welke afspraken er verder gemaakt moeten worden. Bijvoorbeeld wie welke taken en verantwoordelijkheden heeft. Wanneer Warm Heeg, vermoedelijk zomer 2024, de financiering rond heeft, kan zij starten met de aanleg van het warmtenet.

Wintercampagne

Deze winter start Warm Heeg weer met een wervingscampagne om inwoners van Heeg te enthousiasmeren. Want hoe meer mensen meedoen, hoe goedkoper het warmtenet voor de gebruikers wordt. Afgelopen zomer meldden bijna 500 huishoudens van Heeg zich al aan als klant van Warm Heeg. En dat aantal groeit nog steeds. Mensen kunnen zich nu en komende tijd blijven aanmelden. Heeg is daarmee op weg naar het eerste aardgasvrije dorp van Súdwest-Fryslân.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio