2.3 C
De Bilt

Súdwest-Fryslân investeert fors in 3 fietsroutes

De regio Súdwest-Fryslân is met het weidse landschap en de vele meren bij uitstek aantrekkelijk om te fietsen. Gemeente Súdwest-Fryslân wil het fietsgebruik stimuleren en de veiligheid voor fietsers verhogen en pakt dit jaar drie belangrijke fietsroutes aan: de aanleg van fietsstraat Tjerkwerd-Bolsward, het opwaarderen van het fietspad Sneek-Joure en de aanleg van een nieuw fietspad bij Nijland.

“Fietsen heeft veel voordelen: Het is goed voor de gezondheid, de auto blijft vaker staan en dus is er minder CO2-uitstoot. Wij zien natuurlijk graag dat meer mensen de fiets pakken en vinden het belangrijk om dat als gemeente te faciliteren,” zegt wethouder Mobiliteit Michel Rietman.

Doorfietsen in de Provincie Fryslân

Súdwest-Fryslân werkt samen met de provincie. Het fietspad tussen Sneek en Joure maakt deel uit van de zogenaamde trochfytsrûtes van de Provincie Fryslân. Dit zijn directe verbindingen tussen de grote kernen in Friesland, waar veel scholieren en woon-werk fietsers gebruik van maken. Het fietspad Sneek-Joure wordt dit jaar verbreed en de fietsers krijgen voorrang op het overige verkeer.

Tussen Tjerkwerd en Bolsward staat groot onderhoud gepland aan de provinciale weg en aan de parallelweg. Gemeente en provincie leggen hier een fietsstraat aan waarbij de fietser meer ruimte krijgt en de automobilist de gast wordt. Ook de route tussen Folsgare en Nijland krijgt een opwaardering. Inwoners van Nijland en Folsgare vragen al langer om de weg onder het viaduct veiliger te maken voor fietsers. Hier wil de gemeente een fietspad naast de weg aanleggen.

Meer ruimte voor fietsers

Wethouder Rietman benadrukt het belang van de fietsers: “Door het gemak van de elektrische fiets pakken mensen sneller de fiets en worden er langere afstanden afgelegd. We vinden dat een mooie ontwikkeling en willen fietsen in onze gemeente zo veilig mogelijk maken. Veilige fietspaden zijn op zichzelf ook een stimulans om vaker te fietsen of je kind alleen naar school te laten fietsen. Daarom willen we nu op korte termijn deze grote projecten aanpakken.”

Aanleg één van de eerste fietsstraten was in Súdwest-Fryslân

De gemeente heeft in de begroting jaarlijks €1 miljoen beschikbaar gesteld voor de aanpak van fietspaden. De laatste grote aanpassing in Súdwest-Fryslân was de aanleg van één van de eerste fietsstraten in Nederland buiten de bebouwde kom, tussen Tersoal en Sybrandabuorren in oktober 2022. Deze drie nieuwe projecten kosten samen ca 3 miljoen euro waarvan de Provincie de helft voor haar rekening neemt. In maart neemt de gemeenteraad een besluit. Als de gemeenteraad instemt, kan nog dit jaar gestart worden met de werkzaamheden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio