14.5 C
De Bilt

Tiny Forest aangelegd: kinderen vergroenen eigen plein

Dinsdag 26 maart plantten leerlingen van CBS E.A. Borgerschool en OBS Twa Fjilden en kinderen van SKIK Kinderopvang in Joure hun eigen Tiny Forest; een groene oase ter grootte van een tennisbaan. Waar bomen groeien, insecten zoemen en egels kunnen schuilen. Een plek waar kinderen leren over de natuur en les krijgen in het buitenlokaal. Ook zorgt het minibos voor meer biodiversiteit in de wijk en gaat het hittestress en wateroverlast tegen.   

IVN Natuureducatie ziet de natuur als het beste klaslokaal voor kinderen. Waar ze leren ín en van de natuur. Een natuurrijke schoolomgeving is een plek waar álle kinderen zich gezond kunnen ontwikkelen en kennis en vaardigheden opdoen om bij te dragen aan een planeet die bruist van het leven.

Natuurrijke school met Tiny Forest

Contact met natuur maakt kinderen creatiever, gezonder en socialer. Het draagt bij aan verhoogde concentratie, betere leerprestaties én het stimuleert een milieubewuste houding. In Friesland zetten we dan ook in op het verrijken van de schoolomgeving. Dat kan in het groot, door het hele plein aan te pakken en leerkrachten te trainen in het geven van buitenlessen. Of in het klein, met bijvoorbeeld moestuinen of eetbaar groen. Of dus door het planten van een Tiny Forest; een bos dat leerlingen zelf planten, zien groeien en waarin ze les kunnen krijgen over de natuur. 

Geen wereld in vakjes

Het verrijken van de schoolomgeving gaat overigens niet alleen om vergroenen en om natuurlessen. Het gaat ook om het creëren van een omgeving die soms verandert, waar je kunt klimmen, vallen en opstaan. Waar je verschillende kleuren, vormen en materialen hebt. Zodat je deze omgeving ook breed kunt inzetten en allerlei vakken kunt combineren: (Friese) taal, rekenen, gym, wereldoriëntatie en cultuur. Want hoewel wij als volwassenen van alles graag letterlijk in vakken indelen, is dat natuurlijk niet hoe de wereld werkt. En hoe kinderen de wereld ervaren; zij zien deze nog als een groot avontuurlijk geheel waar ze nieuwsgierig naar zijn. Die nieuwsgierigheid en brede blik willen we vasthouden!

Deze Tiny Forest is mede mogelijk gemaakt door Volker Wessels.    

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio