16.1 C
De Bilt

In voormalig kaaspakhuis Osingahuize Mogelijk restaurant en woningen

Gemeente Súdwest-Fryslân heeft plannen voor het oude kaaspakhuis in Osingahuizen. Dit unieke gebouw uit de jaren ‘20, dat vroeger een belangrijke rol speelde in de zuivelproductie, krijgt een nieuwe bestemming. De gemeente heeft de ambitie om hier een hoogwaardig restaurant en woningen te realiseren.

Geschiedenis kaaspakhuis

Het kaaspakhuis verloor zijn functie toen de landbouw grootschaliger werd en veel zuivelfabrieken sloten. Het gebouw werd daarna jarenlang gebruikt als scheepswerf. Nadat bleek dat de scheepswerf niet voldeed aan de milieuregels, is het bedrijf verhuisd. Op 15 juli 2015 kocht de gemeente het kaaspakhuis en een loods uit de jaren 90.  Met de herontwikkeling wil de gemeente het rijke landbouwverleden van de regio eren en tegelijkertijd een moderne, duurzame invulling geven aan het gebouw.

Hoogwaardig restaurant

De gemeente heeft de ambitie om van het kaaspakhuis een hoogwaardig restaurant te maken. Dit restaurant zal werken volgens het farm-to-table concept. Dit betekent dat het restaurant een eigen biologische tuin heeft en gebruikmaakt van lokale, seizoensgebonden producten. Dit biedt ook kansen voor lokale leveranciers van streekproducten. In de winter kan het restaurant gebruikt worden als educatieve ruimte, waar leerlingen en studenten meer leren over duurzame voedselproductie.

Wethouder Wonen en Gastvrijheidseconomie Michel Rietman: “Het kaaspakhuis vertelt het verhaal van onze landbouwgeschiedenis, van het vee in de wei tot de productie van kaas. De ligging aan het water was cruciaal voor de aan- en afvoer van dit streekproduct. Dit inspirerende verleden willen we behouden, voor de generaties nu en in de toekomst’.

Ruimte voor woningen

Naast het restaurant komt er ruimte voor een kleinschalig woningbouwproject met 10 tot 12 woningen. Deze huizen zijn bedoeld voor mensen die zich verbonden voelen met het duurzame concept van de locatie.

Onderzoek naar belangstelling

Om de haalbaarheid van de plannen te toetsen, wordt er eerst een marktconsultatie gedaan. Dit onderzoek helpt om een beeld te krijgen van de interesse en eventuele vragen of aandachtspunten van marktpartijen. De resultaten van de marktconsultatie worden in november gedeeld met de gemeenteraad. Afhankelijk van de uitkomsten wordt een voorstel gedaan voor de verdere ontwikkeling van de locatie.

Betrokkenheid van de gemeenschap

Voor omwonenden en andere belanghebbenden start een participatietraject. Zij worden uitgenodigd voor bijeenkomsten waarbij gelegenheid is om vragen te stellen en ideeën in te brengen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio