7.5 C
De Bilt

Wethouder Joop Brink genomineerd voor Nederlands beste lokale bestuurder

Coevorden – Wie is de beste lokale bestuurder van 2021? Lezers van het vakblad Binnenlands Bestuur kunnen vanaf vandaag hun stem uitbrengen op één van de dertien genomineerden voor deze jaarlijkse titel. Wethouder Joop Brink van de gemeente Coevorden is één van de dertien genomineerden en daarmee de vertegenwoordiger namens de provincie Drenthe.

Genomineerden

Uit de eerste ronde van Beste Bestuurder 2021 zijn dertien genomineerden naar voren gekomen: vanuit elke provincie de beste bestuurder (12) en de beste waterschapsbestuurder (1). Dit jaar worden de noordelijke provincies vertegenwoordigd door: wethouder Roel de Jong (gemeente De Fryske Marren), burgemeester Klaas Sloots (gemeente Stadskanaal) en wethouder Joop Brink van de gemeente Coevorden.

Contact met inwoners en meedoen

Joop Brink is sinds 2014 wethouder in de gemeente Coevorden. Hij vertegenwoordigde de PvdA in het college met het CDA en BBC. In 2018 ging de coalitie in dezelfde samenstelling verder en werd Brink opnieuw wethouder, samen met Jan Zwiers (BBC) en Jeroen Huizing (CDA). Al die tijd was Brink portefeuillehouder voor het Sociaal Domein in de gemeente Coevorden.

In 2015 kreeg hij te maken kreeg met de decentralisering van de Wmo, Jeugdwet en de participatiewet. Ook de privatisering en kwaliteitsimpuls van de buitensportaccommodaties, de zware inzet op preventie, leefstijl en bewegen, het programma voor terugdringen van generatiearmoede en recentelijk zijn inzet voor het haalbaarheidsonderzoek naar internationaal mbo in de grensstreek springen in het oog.

Wethouder Joop Brink
Wethouder Joop Brink maakt kleine buiging – Foto: Alieke Eising

Betrokkenheid van Joop Brink

Brink is enorm betrokken bij alle activiteiten in de wijken en dorpen. Dat was bijvoorbeeld zichtbaar tijdens de NOC*NSF Nationale Sportweek, in september vorig jaar. Daarbij stond het contact met de inwoners hoog op zijn agenda. Net als zijn wens dat alle inwoners kunnen meedoen in de samenleving. In de periode voor 2014 was Joop Brink raadslid en jarenlang manager in de zorg.

Voordracht

“Een betrokken en deskundige wethouder die opkomt voor de inwoners van Coevorden.” Zo omschrijven invullers wethouder Brink. “Als wethouder durft hij verder te kijken dan de huidige bestuursperiode om daarmee een bijdrage te leveren aan de toekomst van de volgende generatie. Zijn ervaring in de gezondheidszorg zet hij in bij zijn werk als wethouder. Daarbij weet hij maatschappelijke partners en inwoners te betrekken om met
elkaar tot een gedragen resultaat te komen.”

Onderzoek

Om tot de genomineerden te komen, voerde een extern bureau in opdracht van Binnenlands Bestuur een onderzoek uit onder alle bestuurders, volksvertegen-woordigers, secretarissen en griffiers van gemeenten, provincies en waterschappen. In november en december zijn zij benaderd om deel te nemen aan een online vragenlijst. Daarin kreeg de doelgroep de kans om de eigen bestuurders te typeren en een van hen te nomineren. Ook kregen zij de kans om bestuurders uit andere decentrale overheden in hun provincie te
nomineren.

Stemmen t/m 30 januari

Vanaf vandaag kan er worden gestemd op genomineerden voor alle categorieën. Stemmen kan via Welkom – Beste Bestuurder. De stemming sluit op zondag 30 januari. De bekendmaking is op donderdag 3 februari, tijdens het Binnenlands Bestuur Nieuwjaarsevenement Kompas 2022 in Stadskanaal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio