14.9 C
De Bilt
donderdag, 21 september 2023

Denk en doe mee op ‘doemee.terneuzen.nl’

Gisteren lanceerde de gemeente Terneuzen het online participatieplatform doemee.terneuzen.nl. Op dit platform kunnen inwoners meedenken en meedoen met projecten van de gemeente. De gemeente vindt het belangrijk dat mensen makkelijk mee kunnen praten over bijvoorbeeld veranderingen in hun straat of het opknappen van het dorpsplein. Het digitale platform is een extra manier om te kunnen participeren in Terneuzen en vervangt geen bestaande mogelijkheden.

Eerste projecten

Het motto van het online participatieplatform is: doemee & deel je mening of idee! De gemeente trapt de start van het platform af met vijf projecten. Over deze onderwerpen kunnen inwoners en ondernemers nu of heel binnenkort hun stem laten horen.

  • Inwoners van Sas van Gent kunnen aangeven of de inrichting van de Markt aansluit bij hun wensen. De Markt is het begin- of eindpunt van de groene verbindingszone tussen de nieuwe supermarkten op bedrijventerrein Sassepoort en het centrum.
  • Over parkeren in Terneuzen kunnen alle inwoners een enquête invullen.
  • Voor de nieuwe onderwijslocatie Campus Terneuzen kunnen geïnteresseerden aangeven hoe ze tijdens de voorbereidingen en bouw geïnformeerd willen worden.
  • De gemeente wil van alle inwoners graag weten of ze al elektrisch autorijden of overwegen om dat te gaan doen en hoe ze hun auto’s dan willen opladen. In een later stadium kunnen inwoners dan ook reageren op de plaatsen waar laadpalen voorzien zijn.
  • Inwoners van de Raadsledenbuurt in de Binnenstad zien op het platform hoe de plannen voor hun buurt waarover ze hebben meegedacht vorderen. Binnenkort breekt de fase aan waarop ze kunnen reageren op een aantal varianten die nu met hun inbreng gemaakt worden.

Een duidelijk proces

Wethouder Jeroen de Buck (burger- en overheidsparticipatie): “Met doemee.terneuzen.nl bieden we inwoners een makkelijke manier om mee te denken of om hun mening te geven. Dat is belangrijk, want niet iedereen heeft de mogelijkheid om bijvoorbeeld ’s avonds naar een bewonersbijeenkomst te komen. Reageren op onderwerpen via het platform kan vanachter de keukentafel, in een pauze of ’s avonds op de bank. Op het platform staat duidelijk hoe, wanneer en waarover je kunt meepraten. Deze informatie over het proces maakt participeren makkelijk en overzichtelijk.”

Gratis en veilig

Iedereen kan de projecten op het platform bekijken. Ga hiervoor naar doemee.terneuzen.nl. Om actief mee te stemmen of een mening te geven, is (gratis) inschrijven noodzakelijk. Het is ook mogelijk om via de onlangs geïntroduceerde Hoplr-buurtapp mee te doen. Aanmelden voor de buurtapp kan via hoplr.com. Voor zowel de buurtapp als het online participatieplatform geldt dat gegevens niet verkocht worden en er geen reclame voorbijkomt. Naast dit interactieve platform waarmee inwoners en ondernemers in gesprek kunnen gaan over initiatieven, blijft de website terneuzen.nl een betrouwbare informatiebron.

Verschillende manieren om te participeren

Het platform biedt de mogelijkheid om inwoners digitaal om hun mening of idee te vragen. Daarnaast blijft de gemeente ook fysieke bijeenkomsten organiseren. Ook met de wijk- en kernraden blijft de gemeente in gesprek. ‘Doemee’ biedt meerdere manieren om te participeren. Die verschillen per project. Bij een project waar inwoners over veel dingen mee kunnen denken, haalt de gemeente via het platform zo breed mogelijk ideeën op. Voor andere projecten kan de participatie gericht zijn op deelonderwerpen. Er kan bijvoorbeeld gevraagd worden om een idee toe te voegen, een reactie te geven op een voorstel, een prioriteit kenbaar te maken of een enquête in te vullen.

Regio Deal ‘Zeeuwen Zelf aan Zet’

De gemeente kan dit platform mede realiseren door geld van het Rijk vanuit de Regio Deal ‘Zeeuwen Zelf aan Zet’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio