17.2 C
De Bilt

Evaluatie vernieuwde afvalinzameling

Hulst – In januari 2018 is in de gemeente Hulst de afvalinzameling vernieuwd. Dit werd gedaan omdat de landelijke overheid heeft bepaald dat in 2020 de hoeveelheid restafval per persoon niet meer dan 100 kilo per jaar mag zijn. In de gemeente Hulst was dat in 2017 nog gemiddeld 236 kilo per persoon. Om de hoeveelheid restafval drastisch te verminderen, is het goed scheiden van afval heel belangrijk. Daar is vanaf 1 januari 2018 op ingezet.

Eerste resultaten

In de eerste vier maanden van 2018 is het restafval al met 42% verminderd ten opzicht van de zelfde periode in 2017. Dit betekent dat nu sprake is van circa 136 kilo restafval per persoon. Dat is ruim 100 kilo minder dan in dezelfde periode in 2017. Het gemeentebestuur is blij met dat voorlopige resultaat. Ook met de inzameling van plastic & drankkartons gaat het goed. Er wordt al tweemaal zoveel ingezameld. Het groente-, tuin- en fruitafval wordt ook beter gescheiden. Dat is toegenomen met ruim 35%. De hoeveelheid oud papier & karton dat wordt ingezameld, is hetzelfde gebleven.

Evaluatie

Het idee was de veranderde afvalinzameling voor de zomer 2018 te evalueren. Besloten is dit na de zomer – in september – te doen. Hiervoor is gekozen omdat de zomerperiode, door bijvoorbeeld warm weer, mogelijk nieuwe of aanvullende inzichten geeft. Ondertussen zijn dan ook meer inzamelcijfers bekend, die een duidelijker inzicht mogelijk maken. Door de pilot te verlengen wordt ook meer ervaring opgedaan met de nieuwe wijze van inzamelen. Ook dat is van toegevoegde waarde.

Nieuwe Afvalstoffenverordening

In de afvalstoffenverordening staan alle afspraken over de afvalinzameling. Na de evaluatie van de nieuwe wijze van afvalinzameling, moet deze opnieuw worden vastgesteld. De verordening wordt in de tweede helft van juni 2018 ter inzage gelegd. Iedereen kan dan zijn/haar zienswijze over de verordening laten weten. Over deze procedure wordt nog apart gecommuniceerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio