8.8 C
De Bilt
dinsdag, 21 maart 2023

Grenssituatie van de zotte – Belgisch beleid gehekeld

Hulst – “Het is van de zotte!”, dat vindt burgemeester Jan-Frans Mulder van Hulst. “Hoe de Nederlands-Belgische grenssituatie al sinds 15 maart 2020 is en hoe er mee om wordt gegaan, kan echt niet. Dat is geen manier van doen”, is de mening van de Hulster burgemeester.

Brief aan Belgische minister onbeantwoord

Samen met zijn Belgische collega’s schreef hij hier al een brief over naar Pieter De Crem, federaal Minister voor Binnenlandse Zaken in België. De brief werd mede ondersteund door de Zeeuwse Commissaris van de Koning, Han Polman. Reactie over de grenssituatie bleef echter uit. “Verder dan een telefoontje van zijn kabinet, kom je niet”, vertelt burgemeester Mulder. “Erg bezwaarlijk”, zo vindt hij.

Veel frustratie over grensverschillen

Mensen konden familie aan de andere kant van de grens niet meer bezoeken. Van Zeeuws-Vlaanderen via België naar Brabant rijden kon niet. Het zorgde voor veel frustratie. Het omrijden kost mensen al weken lang niet enkel veel geld, maar ook veel tijd. Wat er ook werd geprobeerd, er was bij de Belgische overheid geen enkele beweging in te krijgen.

Provincie Zeeland steekt helpende hand uit

De provincie Zeeland gaat de gedupeerden nu – op vraag van de Hulster burgemeester – ondersteunen. “Maar het is toch te bizar voor woorden”, zegt burgemeester Mulder. Net zo verrassend als dat de grenzen door de Belgische overheid werden gesloten, was de aankondiging van Minister De Crem over het plotse toestaan van familiebezoek aan de andere
kant van de grens. Dat werd op 29 mei 2020 zonder enige vorm van overleg bekend gemaakt. En toen het Ministerieel Besluit op 30 mei 2020 beschikbaar was, bleek daar ook nog in te staan dat winkelen aan de andere kant van de grens weer was toegevoegd. “Wel alleen met enige vorm van noodzakelijkheid”, zoals De Crem er aan toevoegde; dus niet het zogenaamde funshoppen.

Familiebezoek toegejuicht

Dat het familiebezoek weer is toegestaan, juicht burgemeester Mulder zeker toe. Want het was voor veel families een heel vervelende periode en groot gemis. Maar geldt dat voor familiebezoek aan beide zijden van de grens?! Op die vraag is een duidelijk antwoord in België niet te vinden. En hoe zit het met het winkelen? Mag een Zeeuws-Vlaming nu ook over de grens om een boodschap of om te tanken? Ook daar is geen duidelijkheid over.

Irritatie

Het blijkt in de praktijk vooral af te hangen van welke Belgische politieman de controle uitvoert. “Dat is echt van de
zotte!”, aldus burgemeester Mulder. “Nog steeds worden er mensen komende uit Zeeuws-Vlaanderen aan de Brabantse Wal doodleuk teruggestuurd. En nog steeds zijn er meldingen van boetes vanwege het tanken in België. En dat terwijl we hier in Hulst alweer behoorlijk wat Belgen mogen verwelkomen, die genieten op de terrassen en boodschappen doen in de supermarkten. Die tegenstelling roept irritatie op. Dat is logisch. En dat willen we niet in Hulst.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio