14.9 C
De Bilt
donderdag, 21 september 2023

Open Monumentendag 2023 in Sluis, Terneuzen en Hulst

In de gemeenten Sluis, Terneuzen en Hulst zetten op zaterdag 9 september 2023 tijdens Open Monumentendag zo’n veertig monumenten de deuren voor u open. En op een aantal locaties zelfs ook op zondag 10 september 2023. Op Open Monumentendag vieren we dat in Zeeuws-Vlaanderen veel mooie monumenten bewaard zijn gebleven. Er zitten bijzondere historische schatten bij. Een unieke kans om ons gezamenlijk erfgoed te bezoeken.

Het landelijke thema is dit jaar: Levend erfgoed. Erfgoed is hetgeen we uit het verleden hebben weten te bewaren en waarmee we nu nog leven. In Zeeuws-Vlaanderen hebben we veel monumenten en bijzondere plaatsen. Die vertellen elk hun eigen verhaal over onze geschiedenis.

Activiteiten in de gemeente Sluis – zaterdag 9 september

Geniet van de bijzondere monumenten in Zeeuws-Vlaanderen. Laat u meevoeren door de schoonheid ervan en door de verhalen die deze bijzondere plekken vertellen. Bezoek bijvoorbeeld in Sluis Museum Het Belfort. Tijdens Open Monumentendag is de toegang tot het Belfort gratis. Deze dag staat er op iedere etage een vrijwilliger om extra uitleg te geven. En meneer Van Dale is zelfs aanwezig! Een ander bijzonder monument is het voormalig Burgerweeshuis in Aardenburg. Tijdens Open Monumentendag is het Burgerweeshuis uitzonderlijk open voor het publiek.

Dertien monumenten in de gemeente Terneuzen – zaterdag 9 september

In de gemeente Terneuzen zetten dertien monumenten de deuren voor u open. Bezoekers kunnen dan bijvoorbeeld terecht in het stadhuis in Terneuzen. Vanaf vrijdag 25 augustus vindt hier het evenement Brute Verwondering plaats. Gedurende drie vrijdagavonden en zaterdagen wordt het stadhuis het toneel voor verschillende sport- en culturele activiteiten. Uiteraard kunt u ook terecht voor een rondleiding. Op 9 september, tijdens Open Monumentendag, is het de laatste dag van Brute Verwondering.

Levend erfgoed in de gemeente Hulst – zaterdag 9 en zondag 10 september

In Hulst rijdt op zondag 10 september de Zonnetrein. Iedereen kan gratis meerijden door de Vestingstad. Onderweg vertelt de chauffeur over de monumenten. Ook de poorten van de stadstuin aan de Bontehondstraat gaan tijdens het Open Monumentenweekend open. Daar leest op zaterdag de stadsdichter een bijzonder gedicht voor. In totaal kunt u in de gemeente Hulst dertien monumenten bezoeken tijdens dit weekend. Stuk voor stuk de moeite waard!

Brochure Open Monumentendag

Informatie over de deelnemende locaties vindt u terug in de brochure. Die bevat informatie van de deelnemers. Ook zijn er plattegronden om u wegwijs te maken. Ga wandelen of pak de fiets. Eventueel met een gids. Een geprint exemplaar van de brochure vindt u bij elke deelnemende locatie, of bij de publieksbalies van de gemeenten Sluis, Terneuzen of Hulst. Daarnaast is de brochure online te bekijken op www.gemeentesluis.nlwww.terneuzen.nl (zoekwoord ‘Open Monumentendag 2023’) of www.inulst.nl.

Meer weten over Open Monumentendag? Kijk dan op www.openmonumentendag.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio