-0.4 C
De Bilt

Pilot met robotmaaier op voetbalvelden gaat van start!

Wie dinsdagmiddag 19 september op het voetbalveld van V.V. IJzendijke keek, zag geen tractor met maaibak over het veld rijden maar een robotmaaier. De gemeente Sluis, Coöperatie BOSS en V.V. IJzendijke starten samen een pilot waarbij een robotmaaier wordt ingezet om het gras van het voetbalveld te maaien. Coöperatie BOSS voert namens de gemeente het groen- en veldonderhoud uit.

Het maaien van een voetbalveld is een wekelijkse klus. In het groeiseizoen worden de velden zelfs twee keer per week gemaaid. Door het gebruik van een robotmaaier wordt tijd en werk bespaard en daarnaast is het ook nog eens beter voor het milieu.

Wethouder Marian van Oostenbrugge is blij met deze pilot. “Een goed onderhouden sportveld is belangrijk voor het sportplezier. Met de inzet van deze robotmaaier hopen we dat het makkelijker is om de voetbalvelden te onderhouden. Daarnaast is het een duurzame oplossing.”

Robotmaaier

Een robot is namelijk milieuvriendelijker dan een gewone grasmaaier. Zo heb je geen uitstoot van fossiele brandstoffen en maaien de robotmaaiers op eigen opgewekte groene stroom. Dit sluit mooi aan bij de ambities in het recent vastgesteld Zeeuws-Vlaams Sportakkoord om in 2030 minstens 50% van de sportaccommodaties te verduurzamen wat betreft energie- en materiaalgebruik.

Ook initiatiefnemer en voorzitter Walter Hamers is enthousiast. “Ik ben blij dat we deze pilot mogen starten bij V.V. IJzendijke. Een robotmaaier is veel lichter in gewicht dan een tractor met maaibak. Hierdoor heb je minder verdichting van de grond en minder schade bij natte velden. Door deze pilot wordt ons nieuwe veld niet belast met een zware tractor. We hopen dat dit een positief effect heeft op de kwaliteit van het veld.”

Vervolg

Het resultaat van de maaier wordt voortdurend gemonitord. Voor het einde van het jaar wordt een besluit genomen over de uitrol naar andere voetbalvelden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio