19 C
De Bilt

Pumptrackbaan in Axel wordt tweede Bibian Mentel Playground in Nederland

De pumptrackbaan in Axel, een burgerinitiatief van Luca Verschuren (11), wordt een inclusieve speeltuin met een extra baan die toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. Een zogenaamde Bibian Mentel Playground. De Mentelity Foundation steunt het burgerinitiatief van Luca. Door de bijdrage van de Mentelity Foundation en financiële middelen die de stichting via sponsoring, crowdfunding en subsidies heeft binnengehaald, zijn de financiën bijna rond en kan de realisatie starten.

Paralympisch-snowboarder Bibian Mentel richtte de Mentelity Foundation op. Dit met als doel om kinderen en jongeren met een lichamelijke uitdaging in beweging te brengen. Bibian overleed in 2021. De Mentelity Foundation wil haar droom voortzetten en iedereen de mogelijkheid geven het beste uit zichzelf te halen. De foundation streeft daarom naar een inclusieve speelplaats in iedere provincie, waar kinderen met en zonder lichamelijke beperking samen kunnen spelen. De eerste Bibian Mentel Playground is vorig jaar geopend in Loosdrecht, de woonplaats van Bibian. De tweede baan in Nederland komt in Axel.

Realisatie

Momenteel zetten de stichting, de Mentelity Foundation en de gemeente de laatste puntjes op de i voor de aanleg van de speelplaats en de planning. De inrichting gebeurt in nauw overleg met een klankbordgroep, waarin de stichting, kinderen, omwonenden en Stadsbelang Axel vertegenwoordigd zijn. De groenstrook bij ’t Sportuus is na afweging van diverse locaties als meest geschikte locatie uit de bus gekomen.

Pumptrackbaan een waardevolle aanvulling

Wethouder Sonja Suij (Jeugd): “Deze pumptrackbaan met inclusieve speelplaats is een waardevolle aanvulling op de bestaande sport- en speelvoorzieningen in onze gemeente. De baan komt bij sporthal ‘t Sportuus, waardoor beide voorzieningen elkaar versterken. Ook welzijnsorganisatie aan-z kan de baan benutten bij de organisatie van activiteiten voor jongeren vanuit ‘t Sportuus.”

Een droom die uitkomt!

Luca haalde ruim 1.000 handtekeningen voor de pumptrackbaan op. Luca is blij dat de baan er nu daadwerkelijk komt. “Het heeft best lang geduurd, maar nu gaat het dan toch echt gebeuren. Ik kijk er al naar uit om straks met mijn vrienden en broer op de pumptrackbaan onze skills te laten zien. We kunnen dat doen op onze step, skateboard, crossfiets of mountainbike. Wat fijn dat mijn droom uitkomt! Deze pumptrack is voor iedereen, van klein tot groot, en voor mensen met een lichamelijke uitdaging! We hebben er hard voor gewerkt en alles op alles gezet. Dit was nooit gelukt zonder al onze sponsoren en al die lieve mensen die ons gesteund hebben op wat voor manier ook.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio