16.1 C
De Bilt

Schilderij van Dineke Zwolle-Karelse winnaar Kunstverkiezing 2022

Noord-Beveland – Woensdagavond 9 februari maakte wethouder Schenkelaars tijdens een digitale bijeenkomst bekend dat het schilderij van Dineke Zwolle-Karelse de kunstverkiezing van 2022 heeft gewonnen. Het is een schilderij van een landschap en wordt aangekocht door de gemeente. Het kunstwerk kreeg 39.3% van de stemmen.

Schilderij

De overige genomineerden waren Frida Overbeeke met het beeld ‘Ik ben er ook nog’, Mira Peeters met het schilderij ‘Colijnsplaat’, Albert Groeneheyde met het schilderij ‘Les Fumades’ en Paul Kamper met het schilderij ‘Dijk’. Zowel de inwoners als de medewerkers van de gemeente Noord-Beveland konden stemmen op hun favoriet.

Jaarlijkse wisseling tentoonstelling

Jaarlijks organiseert de gemeente Noord-Beveland de verkiezing van het mooiste kunstwerk Noord-Beveland. Hierbij wordt er één kunstwerk in het gemeentehuis gekozen als winnaar. Dit jaar heeft kunstrecensent de heer Out vijf werken geadviseerd en hierbij een motivering gegeven. Het college heeft ingestemd om deze vijf werken te nomineren voor de verkiezing van het mooiste kunstwerk Noord-Beveland 2022. Vervolgens zijn deze vijf werken bekend gemaakt zodat hierop gestemd kon worden. De expositie in het gemeentehuis wordt verzorgd door Stichting Kunstspoor Noord-Beveland. Verschillende kunstenaars op Noord-Beveland zijn aangesloten bij Stichting Kunstspoor.

Kunstrecensent de heer Out over de Dineke Zwolle-Karelse

Over de winnaar zei de heer Out: ‘In een landschappelijke compositie toont de kunstenares een ontoegankelijke plek. Tussen brokken gestolde steen beweegt zich een vloeiende giftig groene massa. Het ontbreken van menselijk of dierlijk leven geeft het tafereel een unheimisch karakter. De kunstenares neemt ons mee naar een plek waar wij niet thuis horen. Door de verf in vloeiende beweging aan te brengen benadrukt zij het verband tussen de steen en het water en suggereert zij een moment uit de ontstaansgeschiedenis van de aarde.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio