24 C
De Bilt

Sint-Janswandelingen in Sluis

Sluis – Op zaterdag 21 en 28 juli en 18 en 25 augustus 2018 worden in Sluis vier speciale Sint-Janswandelingen georganiseerd onder leiding van een gids. Geïnteresseerden zijn om 14.00 uur van harte welkom aan de balie van het VVV-Sluis in het Belfort. De wandelingen duren één uur en vinden plaats naar aanleiding van de herinrichting van het Sint-Janskerkhof en de tentoonstelling ‘Brand in de kerk’ in het Belfort.   

 

De wandeling begint in het Belfort en voert van daaruit naar het vernieuwde Sint-Janskerkhof. Op het programma staat ook een bezoek aan de tentoonstelling. Onderweg en in het Belfort wordt van alles verteld over de ouderdom van de kerk, de inrichting, de brand, de opgravingen en vondsten, het nieuwe terrein en nog veel meer. Na afloop is er de mogelijkheid om het Belfort te bezichtigen.

Sint-Janskerk

De Sint-Janskerk was een kolossaal gebouw die na haar stichting rond 1325 snel uitgroeide tot een rijke religieuze instelling met een fors personeelsbestand en vele bezittingen. De kerk was één van de grootste van Vlaanderen met een indrukwekkend interieur en vele altaren, kapellen, kerkschatten, grafmonumenten en twee kostbare relikwieën. De inwoners van Sluis waren terecht trots op hun bedehuis.

In 1811 veroorzaakte een loodgieter door een onvoorzichtige handeling brand op het dak in de Sint-Janskerk. De kerk brandde volledig af en de plaats werd daarna een stille groenplek, genaamd Sint-Janskerkhof. In de afgelopen jaren is de groenplek in verval geraakt. Op initiatief van de omwonenden en de Werkgroep Sint-Janskerkhof, is het terrein door de gemeente Sluis in juni en juli 2018 volledig opgeknapt.

Brand in de kerk

Naar aanleiding van de herinrichting wordt in het Belfort van Sluis de tentoonstelling Brand in de kerk. De Sint-Janskerk en het Sint-Janskerkhof in Sluis georganiseerd. Deze tentoonstelling is te zien tot 2 september 2018. Voor het eerst worden daarin alle overgebleven voorwerpen, afbeeldingen en teksten van de voormalige Sint-Janskerk bijeengebracht. Samen vertellen zij het verhaal van het gebouw vanaf de veertiende eeuw, haar verwoesting in 1811, het archeologisch onderzoek in 1948-49, de vondsten en de herinrichting van het kerkterrein in 2018.

 

Meer informatie over de wandelingen is op te vragen via VVV-Sluis, 0117-461 700 of sluis@vvvzld.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio