15.8 C
De Bilt

Afronding verkenning alternatief viscentrum havengebied Breskens

De realisatie van een viscentrum, aan de kop van de Handelshaven, maakt onderdeel uit van de ontwikkeling van het havengebied van Breskens tot een toeristische hotspot met een maritiem, multifunctioneel en duurzaam karakter. Eerder is hiervoor al een ontwerp ingediend, waarvoor de gemeente een vergunning verleende.

Ontwikkelaar Caffarelli BV gaf aan dat de realisatie van dit ontwerp financieel niet haalbaar bleek door stijgende bouwkosten en doordat de vismijnfunctie kwam te vervallen. De ontwikkelaar wilde een alternatief verkennen. Het college van Burgemeester en Wethouders besloot om hieraan mee te werken. Deze verkenning is nu afgerond. Conclusie is dat het college instemt met de ontwikkeling van de alternatieve invulling van het viscentrum.

Bouw viscentrum van start

Op 13 november vorig jaar presenteerde Caffarelli BV het alternatieve ontwerp aan de wethouders ‘Ontwikkeling Havengebied Breskens’ en ‘Cultuur’ en aan de beoogde gebruikers van het viscentrum. Het alternatief werd positief ontvangen door alle partijen. Het aangepaste ontwerp is ook getoetst door de welstandcommissie. Het college stelde daarnaast nog een onafhankelijke financiële toets als voorwaarde. Inmiddels is die toets uitgevoerd. De uitkomsten hiervan leiden tot het besluit van het college om in te stemmen met het alternatieve ontwerp en de omgevingsvergunning te verlenen. Bedoeling is om in het tweede half jaar van 2024 te starten met de bouw.

Speeltoestel vervangt viskotter

In overleg met de gebruikers van het viscentrum en de ontwikkelaar is het advies om de viskotter niet meer te verwerken in het ontwerp. Dit blijkt niet haalbaar door de gestelde veiligheidseisen, de grote beheer- en onderhoudsrisico’s en de bijbehorende hoge kosten die dit met zich meebrengt. Voorstel is daarom om een alternatief voor de viskotter te realiseren in de vorm van een (uitgebreid) speeltoestel met een directe relatie met de visserij. Het college stemde hiermee in. De gemeente werkt de plannen hiervoor verder uit. Het speeltoestel krijgt een plek in de openbare ruimte. De viskotter ligt op dit moment in de haven van Stellendam en wordt verkocht.

Visserijbeleving

Het ontwerp van het viscentrum kenmerkt zich door visserij-accenten, zoals in beton verwerkte ‘vissenprints’ en een gekleurde golf in het metselwerk. Beleving van de visserij staat in het centrum voorop. Zo maken onder andere een visserijmuseum, viswinkel en visrestaurant straks hiervan onderdeel uit. Naar verwachting is het viscentrum halverwege 2026 toegankelijk voor publiek.

1 REACTIE

  1. Weer wordt er aan het toerisme, wanneer aan de inwoners van Breskens,overvolle supermarkten door toeristen, en maar bevorderen door gemeente en een particulierinstantie, nu weer deze ellende . Wanneer zijn de inwoners van Breskens aan de buurt voor goede voorzieningen goede zorg,busverbinding, fatsoenlijk strand ophogen strenge en controle op 30 km , uitlaat controle ik ben absoluut geen axijnsijker, maar genoeg is genoeg, er wordt al jaren over geklaagd maar de gemeente heeft nu eenmaal oogkleppen op,ook deze maal weer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio