13.2 C
De Bilt

West Betuwe pakt laaggeletterdheid aan

West Betuwe Op 15 juni heeft het college het Uitvoeringsplan Lokale Aanpak Laaggeletterdheid en Doorontwikkeling Digi-Taalhuis goedgekeurd. Met dit plan pakt gemeente West Betuwe samen met ketenpartners laaggeletterdheid aan.

Laaggeletterdheid

In West Betuwe hebben ongeveer 4.500 inwoners ouder dan 16 jaar moeite met de basisvaardigheden lezen, schrijven en rekenen. En met werken op computers, laptops en smartphones. Zij zijn laaggeletterd. Het kan dan extra moeilijk zijn voor inwoners om zich staande te houden in de maatschappij. De gemeente West Betuwe vindt het belangrijk dat inwoners zelfredzaam zijn. Daarom wil de gemeente samen met ketenpartners inwoners bewustmaken van laaggeletterdheid, laaggeletterdheid voorkomen én lokale ondersteuning bieden.

Extra lettergreep

Het uitvoeringplan is een concrete aanvulling op regionale afspraken die de gemeente eerder maakte, zoals het Taalakkoord Rivierenland 2021 – 2024. En ook het Regionale plan ‘Meedoen met Taal’. Laagdrempelige lokale hulp is minstens zo belangrijk. En dat is volgens wethouder Rutger van Stappershoef de extra lettergreep bij de aanpak uit dit aanvullende lokale uitvoeringsplan. “Uit onderzoek van Bibliotheek Rivierenland blijkt onder andere dat achttien procent van de jongeren tussen de 16 en 24 jaar laaggeletterd is. Dat vind ik zorgelijk. Juist omdat ook zij ouders worden. En mogelijk laaggeletterdheid doorgeven aan hun kinderen. Dat wil ik doorbreken. De komende jaren investeren we 20.000 euro per jaar in lees- en mediacoaches. Dan kunnen zij meer uren besteden. Op scholen, maar ook in de kernen. Dichtbij en op maat, als het aan mij ligt.”

Herkennen

De zorgelijke ontwikkeling bevestigt ook Welmoed Homan. Zij is Taalhuisdocent van het Digi-Taalhuis. Deze organisatie is in 2016 opgezet door de gemeente, Stichting Lezen en Schrijven, het ROC Rivor en de Bibliotheek Rivierenland. “We willen laaggeletterdheid herkennen op plaatsen waar het zichtbaar wordt. Bijvoorbeeld bij het invullen van een formulier bij de huisarts, fysiotherapeut of apotheek. We geven deze partijen voorlichting en handvatten hoe je laaggeletterdheid herkent. Daarna verwijzen ze makkelijk door naar ons. Daarnaast leiden we in het Digi-Taalhuis Taalvrijwilligers op. Zij helpen laaggeletterden met taal, rekenen en digitale vaardigheden. Afgelopen donderdag zijn er vijftien nieuwe Taalvrijwilligers uit West Betuwe gestart.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio