12.8 C
De Bilt

400 euro boete voor loslopende kat: ‘Klaar met kattenpoep!

Tilburg – Een boete van 400 euro voor loslopende en poepende katten: de Tilburgse politicus Hans Smolders pleit hiervoor. Als het aan hem ligt lopen er binnenkort geen katten meer los rond in Tilburg. “De kat kan naar buiten in je eigen tuin, of je moet hem uitlaten.”

Het opmerkelijke plan staat in het partijprogramma van Lijst Smolders, een lokale politieke partij in de gemeente Tilburg. “Zoveel mensen zijn klaar met die kattenpoep”, vertelt Smolders. “Dus daar moet iets aan gedaan worden.”

Niet voor alle katten

“De eigenaar is verantwoordelijk voor het gedrag van de kat”, vertelt Smolders. “Als de kat door de wijk scharrelt, heeft de eigenaar geen grip meer op zijn huisdier.” Dus is een verbod op los lopende katten, volgens Smolders, de beste oplossing. “Als ze dan toch loslopen, en zelfs poepen, dan moet er maar een flinke boete gegeven worden”, vindt de politicus.

Als Smolders’ plan doorgaat moeten eigenaren hun katten aanleren dat ze vanaf dan niet meer zonder toezicht naar buiten mogen, ook katten die vanaf het begin al buiten loslopen. Maar volgens dieren-gedragstherapeut Eline Teygeler is dit niet eens mogelijk voor alle katten. “Dit kan schadelijk zijn voor hun welzijn. Er zijn katten die het echt nodig hebben om buiten te zijn.”

verantwoordelijkheid

Katten die, om welke omstandigheden dan ook, niet naar buiten kunnen, moeten maar uitgelaten worden door hun baasjes, vindt Smolders. Maar volgens de gedragstherapeut is ook dat niet helemaal de oplossing. “Aanlijnen is niet voor alle katten geschikt. Sommigen zullen hiervan zelfs enorm in paniek raken.”

Teygeler vindt het verbod op loslopende katten dus nog niet helemaal haalbaar, maar ze is het wel ergens met Smolders eens.  “Ik vind inderdaad wel dat het gedrag van een kat, zowel binnen als buiten het huis, de verantwoordelijkheid is van de eigenaar”, vertelt ze. “Maar dat lijkt nog niet helemaal in ons systeem te zitten. Dat we verantwoordelijk zijn voor het gedrag van onze hond buiten huis, zien we wel als vanzelfsprekend. Maar dat eigenaren ook verantwoordelijk zijn voor het gedrag van hun kat, is voor veel katteneigenaren nieuw.”

Kat in het Bakkie

Wil je je kat aanleren hoe hij zijn behoefte doet in de kattenbak? “Dat kan wel”, vertelt Teygeler. “Zorg ervoor dat je kat zijn poep in zijn bak kan ingraven met hetzelfde als waar hij het buiten mee ingraaft, bijvoorbeeld gras of zand”, tipt ze. “Als je kat dan zijn behoefte in de bak heeft gedaan, kun je hem belonen.”

Smolders krijgt veel reacties op zijn plan. “De meesten zijn het met me eens, maar er zijn ook zeker mensen die het belachelijk vinden. Ik denk dat deze mensen zich juist aangesproken voelen, omdat zij hun katten waarschijnlijk rond laten lopen en laten poepen in de tuin van de buren. Het belangrijkste doel van mijn plan is dat de katteneigenaren verantwoordelijk worden voor hun huisdier, en dat op deze manier de sfeer in de wijken gezelliger wordt”, aldus Smolders.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio