13.9 C
De Bilt

Art in Oisterwijk 2022 gaat door

Oisterwijk – Van 3 t/m 26 juni verandert het historische centrum van Oisterwijk in een kleurrijk, verrassend en inspirerend openluchtmuseum: dan vindt de 2de editie van Art in Oisterwijk plaats. Een gratis toegankelijk kunstfestival voor jong en oud, waar 35 kunstenaars uit 12 verschillende landen in totaal 50 beelden exposeren midden op de Lind. Het thema van deze editie is ‘Praat met mij’. 

Art in Oisterwijk

Art in Oisterwijk (AiO) is een museum in de openbare ruimte, in het hart van het prachtige, groene centrum van Oisterwijk. Met als motto ‘de hoogste kwaliteit met de laagste drempel’ wil AiO kunst voor iedereen toegankelijk maken. In combinatie met een aansprekende randprogrammering groeit AiO dit jaar uit tot een waar kunstfestival voor jong en oud.

Praat met mij!

Dit jaar is gekozen voor het thema ‘Praat met mij’, vooral ingegeven door de wetenschap dat digitalisering steeds vaker ten koste gaat van directe communicatie, wat vooral bij steeds meer jonge mensen tot problemen leidt. AiO wil kunst inzetten als middel om mensen met elkaar te verbinden door bezoekers tot een gesprek te verleiden. Mensen die ter plekke met elkaar in gesprek gaan over wat ze zien, wat ze ervan denken en vinden. Wat wil de kunstenaar me vertellen? Wat zegt het beeld me? Bekende kunstenaars als Tony Cragg, Ilya Kabakov, Bernar Venet, Nick Ervinck, David Černý, Sean Henry en Geert Koevoets leveren opvallende, soms spraakmakende, kunstwerken die ongetwijfeld een reactie gaan uitlokken. 

‘Fuck the President’ ©David Černý

Festivaldirecteur Bert Huls: “We zijn heel trots dat we zoveel grote kunstenaars hebben kunnen contracteren voor Art in Oisterwijk. Mensen zullen ongelofelijk verrast zijn door de kunstwerken, de intieme sfeer en de randprogrammering. Daarover binnenkort meer.” 

Jongeren

Naast de brede doelgroep van kunstliefhebbers richt AiO zich via verschillende onderwijsprogramma’s ook op jongeren. Daarnaast is er aandacht voor ouderen in eenzaamheid en met alzheimer. Hiervoor is, in samenwerking met het Stedelijk Museum in Amsterdam, een programma in ontwikkeling, gebaseerd op de ervaringen van museum MoMa in New York met deze doelgroep.

De interactie met deze specifieke doelgroepen is de reden dat de grootste Nederlandse kunst- en cultuurfondsen zoals bijvoorbeeld het Mondriaanfonds, VSB cultuurfonds en het Prins Bernard Cultuurfonds Art in Oisterwijk ondersteunen. 

‘Woman (Being Looked At)’ © Sean Henry

Dans met mij, dicht met mij, zing met mij, speel met mij… 

Het verhaal van de kunstwerken wordt ook belicht in een gevarieerd side programma waarin muziek, dans, proza, poëzie en theater een rol spelen. Dit alles speelt zich af op en rond De Lind in Oisterwijk waar het bruist van gezellige levendigheid met veel restaurants en terrassen, bijzondere winkels, boetiekjes, galeries en bezienswaardigheden. Oisterwijk is omgeven door prachtige natuurgebieden en ligt midden in de Brabantse stedendriehoek Eindhoven, Tilburg en Den Bosch. Met een gevarieerd aanbod aan verblijfsmogelijkheden is Oisterwijk een ideale uitvalsbasis om het bezoek van Art in Oisterwijk te combineren met natuur, restaurantbezoek en musea. Op bezoekoisterwijk.nl zijn vanaf eind april speciale arrangementen voor Art in Oisterwijk te vinden.

1ste editie

In 2017 vond de 1ste editie van Art in Oisterwijk plaats. Dit trok ruim 150.000 bezoekers in een periode van 2,5 weken. De positieve feedback van bezoekers, pers, inwoners en veel ondernemers in de directe omgeving heeft Stichting Art in Oisterwijk geënthousiasmeerd om het kunstfestival verder uit te bouwen tot een terugkerend evenement. Helaas gooide corona roet in het eten. Dit jaar staat niks meer in de weg om er een prachtige happening van te maken.

Voor meer informatie zie www.artinoisterwijk.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio