27.9 C
De Bilt

Duurzame ideeën van leerlingen De Overlaat voor Ambrosiusweg in Waalwijk

Derdejaars leerlingen van scholengemeenschap De Overlaat kregen afgelopen april een interessante opdracht van de gemeente Waalwijk. Ze mochten namelijk meedenken over hoe we de Ambrosiusweg kunnen verduurzamen. Op woensdag 21 juni presenteerden de enthousiaste leerlingen hun adviezen aan projectleider Arno Mekes, programmamanager Eric de Jong en wethouders Sheila Schuijffel en Timon Klerx.

De concrete vraag aan de leerlingen was om mee te denken over duurzame oplossingen voor de vernieuwing aan de Ambrosiusweg in Waalwijk. Ieder groepje heeft hard gewerkt aan een innovatief idee. Van het bedenken van bewegingsenergie tot aan een regenwateropvang, afkoppeling van riolen en zonne-energie. Ook is veel aandacht geweest om de hoge snelheid op de Ambrosiusweg tegen te gaan.

Inspiratie

Eén van de leerlingen van het project: “We moesten best lang overleggen en nadenken met ons groepje totdat we een goed idee hadden. Ik ben blij dat we daar veel tijd in hebben gestoken om een mooi resultaat te leveren. We hebben veel groen en water toegepast in het project.” Een andere leerling van het project: “Door meer groen, komen ook meer beestjes erbij. De prullenbakken zijn ook omringd door groen.”

Derdejaars leerlingen van SG De Overlaat presenteren hun duurzame ideeën
Derdejaars leerlingen van SG De Overlaat presenteren hun duurzame ideeën – Foto: gemeente Waalwijk

Projectleider Arno Mekes is onder de indruk van alle ideeën. Arno: “Door dit soort samenwerkingen wordt mijn werk alleen maar leuker! Jongeren zijn op een hele andere manier bezig met duurzaamheid. Logisch, zij moeten langer gebruik maken van onze aarde. Er zijn veel inspirerende ideeën gepresenteerd. Ik kijk er naar uit om dit soort samenwerkingen in de toekomst vaker op te zetten.”

Onder de indruk van plannen leerlingen

Ook wethouders Sheila Schuijffel en Timon Klerx waren onder de indruk van de plannen. Sheila: “Jongeren kijken met een andere blik naar bepaalde onderwerpen. Als volwassene zit je soms vast in een bepaalde structuur. We moeten het samen doen voor de generaties die na ons komen en de generaties daarna.” Ook geeft Sheila aan dat bewustwording van duurzaamheid belangrijk is: “Bewustwording is nodig om stappen te kunnen zetten.”

Programmanager Duurzaamheid Eric de Jong vult aan: “Mooi om te zien dat jonge mensen zo energiek en enthousiast met het thema duurzaamheid aan de slag gaan. Zij zijn ten slotte de adviseurs van de toekomst.”

Groot onderhoud aan de Ambrosiusweg

De Ambrosiusweg staat in het Integraal Uitvoeringsprogramma van de gemeente. Samen met de Domela Nieuwenhuisstraat, de Professor Treubstraat en de Professor Nolenslaan krijgt de Ambrosiusweg een nieuwe inrichting. Aanleiding is het verouderd riool dat vervangen moet worden. Daarmee zien wij ook kansen om verbeteringen aan te brengen in groen, wateropvang, bestrating en de verkeersveiligheid. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio