32 C
De Bilt
zaterdag, 13 augustus 2022

Festival Awakenings levert veel meldingen uit de omgeving op in Hilvarenbeek

Van 29 tot en met 31 juli streek het technofestival Awakenings voor het eerst in Hilvarenbeek neer. Awakenings is één van de vier grote festivals die dit jaar worden gehouden op het terrein van Beekse Bergen. In vergelijking met andere festivals eerder dit jaar, leverde Awakenings veel meldingen op. Alle meldingen worden betrokken bij de evaluatie aan het einde van het festivalseizoen.

Grote diversiteit aan meldingen

Via social media en de meldpunten van gemeente en Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB) kwamen bijna 300 meldingen binnen. Deze meldingen waren heel divers. Veel melders klaagden over geluidsoverlast en over de verkeerssituatie aan het einde van de festivaldagen. Daarnaast waren er ook verschillende melders die zich zorgen maakten over het welzijn van de dieren op Beekse Bergen.

Reactie op de meldingen

Iedereen die zich rechtstreeks of via de Omgevingsdienst bij de gemeente heeft gemeld en een e-mailadres heeft achtergelaten, ontvangt komende week een bericht met een inhoudelijke reactie op de betreffende melding en met informatie over de komende evaluatie.

Geluid

In de vergunning voor het evenement zijn de maximaal toegestane geluidsnormen vastgelegd. Die normen zijn vastgelegd in het beleid van de gemeente Hilvarenbeek. Tijdens het evenement is er gemeten door de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB) of er sprake is geweest van overschrijding van de toegestane geluidsnormen. De OMWB heeft ons gemeld dat daar gedurende het weekend van Awakenings geen sprake van is geweest.

Gezien het feit dat we meerdere meldingen van geluidsoverlast hebben ontvangen zullen wij wel in overleg treden met de organisatie van de komende festivals om te bekijken welke maatregelen er genomen kunnen worden om de overlast te beperken, rekening houdend met de verstrekte vergunning.

Verkeer

Het is ons bekend dat er gedurende het verloop van het evenement met betrekking tot de verkeersafwikkelingen zaken niet goed zijn verlopen. We hebben hier tijdens het weekend met de organisatie ook verbeterafspraken over gemaakt en gecontroleerd of die afspraken werden nagekomen. Ondanks deze interventie is uw klacht over de verkeerssituatie terecht en zullen wij de betrokken partijen hierbij ook aanspreken op hun tekortkomingen hierin.

Dieren

Beekse Bergen geeft aan dat het welzijn van de dieren in het safaripark continu in de gaten wordt gehouden. Zij monitoren 24/7 hoe het met de dieren gaat. Hiervoor is altijd iemand aanwezig die dit live bekijkt. Het beeld is dat er geen sprake is van toename van stress als gevolg van het geluid van de festivals. Beekse Bergen voegt daaraan toe dat dieren goed tegen monotone tonen kunnen. En daarvan is bij de festivals op het terrein van Beekse Bergen veel sprake.

Burgemeester Weys

“Het gemeentelijk beleid staat vier grote festivals toe op het terrein van Beekse Bergen. Omdat er dit jaar voor het eerst daadwerkelijk vier festivals zijn, hebben we op voorhand afgesproken dat we na afloop van het festivalseizoen een evaluatie houden. We doen dat met alle betrokken partijen – waaronder de organisaties, politie, Beekse Bergen, OMWB. De evaluatie omvat verschillende aspecten zoals geluid, bereikbaarheid en welzijn van dieren in en rond Beekse Bergen en we betrekken daarbij alle ingekomen meldingen en klachten.

Aan de hand van de resultaten, besluiten we wat de gevolgen zijn voor het festivalseizoen van 2023 en verder. Verbeteringen die al te realiseren zijn in de aanloop naar Decibel, het laatste festival van dit seizoen (19 tot en met 21 augustus), worden in overleg met die organisatie doorgevoerd.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio