9.4 C
De Bilt

Gemeente Dongen op zoek naar geschikte locatie voor asielzoekers

Het college van burgemeester en wethouders is op zoek naar een geschikte locatie voor 450 asielzoekers voor de duur van 8 tot 10 jaar in de gemeente Dongen.  Ze vraagt de gemeenteraad en inwoners om over de voorwaarden voor deze locatie mee te denken. Het college wil een zorgvuldig proces doorlopen. In januari 2024 mag de raad zich eerst uitspreken over de voorwaarden van de opvanglocatie. Daarna gaat de gemeente met inwoners in gesprek.

Gezien de druk op de asielketen vindt het college dat gemeente Dongen haar verantwoordelijkheid heeft in de opvang van asielzoekers. Daarnaast wordt ook aan gemeenten in Nederland nadrukkelijk het verzoek gedaan om mogelijkheden te onderzoeken voor de opvang van asielzoekers.

Locatie

Het college spreekt haar voorkeur uit voor één centrale opvanglocatie waar plek is voor 450 asielzoekers. Er is nog geen locatie in beeld. De gemeente heeft eerder (1999 – 2009) goede ervaringen opgedaan met een opvang van deze grootte. Daarnaast zorgt het COA bij een opvanglocatie van deze omvang voor kwalitatief goede voorzieningen.  

Voorwaarden

Het college heeft vastgesteld dat de opvanglocatie aan een aantal voorwaarden moet voldoen. Zo mag de opvanglocatie geen belemmering vormen voor reguliere woningbouw voor inwoners van de gemeente Dongen. De locatie moet goed en veilig bereikbaar zijn. En zorg en veiligheid moet door het COA goed geregeld zijn. Voor onderwijs gaan we in gesprek met de schoolbesturen. De gemeenteraad en inwoners kunnen nog aanvullende aandachtspunten toevoegen die belangrijk zijn bij het bepalen van de plek van de opvanglocatie.

Taakstelling gemeenten: Dongen 256 asielzoekers

Op basis van de verwachte instroom zijn vanaf 2024 veel meer opvangplekken nodig dan eerder werd verwacht. Het vooruitzicht van de hoge asielinstroom zorgt voor de hoogste opgave voor gemeenten sinds 2015. De gemeente Dongen heeft als opdracht, ook wel taakstelling genoemd, om in 2024 256 asielzoekers (inclusief Oekraïense vluchtelingen) op te vangen. In Dongen zijn nu 90 plekken beschikbaar voor Oekraïense vluchtelingen, bij vier ‘kleinere’ locaties. Deze opvangplekken zijn nu vol.

Klaar voor de komende jaren

Met een opvanglocatie voor 450 asielzoekers creëert de gemeente Dongen meer plekken dan de 256 die op dit moment nodig zijn. Hiervoor is gekozen om rust te creëren voor inwoners en vluchtelingen. Daarbij biedt het meer mogelijkheden voor juiste voorzieningen en ondersteuning vanuit het COA.    De verwachting is dat de komende jaren gemeenten hogere taakstellingen krijgen. Door nu al meer plekken te creëren, is tussentijds ophogen van het aantal plekken in de komende jaren niet nodig.

Vervolg

Maandag 18 december 2023 gaat een opiniërende nota naar de gemeenteraad. Op donderdag 18 januari 2024 bespreekt de raad deze opiniërende nota tijdens de raadsvergadering. Daarna gaat de gemeente met inwoners in gesprek. Dit gebeurt zowel digitaal als tijdens bijeenkomsten en op meerdere momenten. Op www.dongen.nl/opvang en in de informatiekrant houdt de gemeente inwoners op de hoogte van de ontwikkelingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio