21.2 C
De Bilt

Gratis OV-Meedoen Pas voor Dongenaren met laag inkomen

Vanaf 3 juli kunnen inwoners van de gemeente Dongen die de Meedoenregeling ontvangen gebruik maken met de Meedoen Pas van gratis openbaar busvervoer van Arriva. De gemeente Dongen is de eerste gemeente in Noord-Brabant en de tweede gemeente in Nederland die via Arriva het vervoer voor hun minima doelgroep in totaal afkoopt. Alle inwoners die de Meedoenregeling ontvangen krijgen in de eerste week van juli een brief met de pas erin thuisgestuurd. Wethouder De Hoon reikte vandaag de eerste passen uit aan twee inwoners.

De Meedoen Pas is een samenwerking tussen de gemeente Dongen en Arriva. Het doel is om de mobiliteit van de doelgroep te bevorderen. Wethouder de Hoon: “Het is een waardevolle toevoeging voor inwoners met een laag inkomen. Met deze pas zijn zij mobieler en krijgen ze meer mogelijkheden om ‘mee te doen’ aan maatschappelijke activiteiten in onze gemeente en buurgemeenten”.

Iedereen in de Meedoenregeling krijgt de Meedoen Pas

De Meedoenregeling ‘Dongen Doet Mee’ is er voor inwoners die minder te besteden hebben. Met de Meedoenregeling kunnen inwoners leuke dingen doen en nieuwe mensen leren kennen. Alle 230 inwoners die de Meedoenregeling (vanaf 12 jaar) ontvangen krijgen in de eerste week van juli de Meedoen Pas thuisbezorgd. Ze hoeven deze niet aan te vragen. De Arriva Meedoen Pas komt boven op het budget dat inwoners in de Meedoenregeling krijgen.

Kosten openbaar vervoer vaak belemmering

Wie weinig te besteden heeft, reist niet zo snel met het openbaar vervoer. Het zijn vaak de kosten die minima tegenhouden. Juist het aangaan en onderhouden van sociale contacten is erg belangrijk. Eenzaamheid ligt op de loer bij mensen die minder te besteden hebben. Door het gratis busvervoer kunnen mensen op familiebezoek gaan, een uitstapje maken of naar het ziekenhuis zonder dat geld een probleem is.

“Ik ga er veel gebruik van maken”

Safa Almalih gaat veel gebruik maken de pas: “Mijn zoontje vindt het heel leuk om met de bus te gaan. Nu kunnen we nog meer op pad gaan. Heel fijn!”. Ook Maikel Leemans is erg blij met de pas: “Ik ga er zeker veel gebruik van maken. Nu moet ik nog vaak terugvallen op mijn ouders of zus omdat zij een auto hebben. Dat voelt soms vervelend. Met deze pas kan ik nu zelf naar het ziekenhuis in Tilburg gaan. Of om iets leuks gaan ondernemen.”.

Speciale afspraken met Arriva

Er zijn speciale afspraken gemaakt met Arriva. De Meedoen Pas is voor kinderen vanaf 12 jaar en volwassenen en geldt in buslijnen 229, 230, 231, 327, 328 en 631 van Arriva. De bussen van deze lijnen rijden naar: Tilburg CS, Dongen, Oosterhout, Breda CS, Rijen, ‘s-Gravenmoer, Kaatsheuvel, Dongen-Vaart en Waalwijk. Het abonnement geldt alleen tijdens daluren: dus na 09.00 uur op werkdagen. In het weekend en tijdens vakanties is het abonnement ook voor 09.00 uur geldig.

De afspraken met Arriva zijn voor twee jaar gemaakt. Daarna wordt het project geëvalueerd. Kees de Fockert, Concessiemanager Oost- en West-Brabant: “Arriva denkt graag actief mee met gemeenten en ontwikkelt concepten op maat middels gebruiksvriendelijke OV-chipkaarten en persoonlijke abonnementen. Door de Meedoenregeling kunnen meer mensen de stap naar het openbaar vervoer maken en zo deelname aan de maatschappij vergroten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio