14.8 C
De Bilt
donderdag, 21 september 2023

Hotelgebouw tot 12 september 2024 beschikbaar voor opvang van Oekraïense vluchtelingen en statushouders

Sprang-Capelle – Sinds 12 september 2022 vangt de gemeente Waalwijk Oekraïense vluchtelingen en statushouders op in het hotelgebouw aan de Bevrijdingsweg 1 in Sprang-Capelle. Het college heeft vandaag besloten om deze opvanglocatie met 1 jaar te verlengen van 12 september 2023 tot 12 september 2024.

Vraag naar opvangplekken nog steeds urgent

Op 24 februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen. Dit bracht een aanzienlijke stroom vluchtelingen op gang, ook naar ons land. Daarnaast liep de opvang in de asielketen in de loop van 2022 vast. Gemeenten kregen de opdracht om een bijdrage te leveren om beide vraagstukken het hoofd te bieden. Zo ook Waalwijk. De noodzaak om een bijdrage te blijven leveren aan de opvang van Oekraïense vluchtelingen en statushouders is onverminderd hoog. De oorlog in Oekraïne is nog niet voorbij en de druk op de asielketen blijft ook hoog.

Betrokken organisaties voorstander van verlenging

Als voorbereiding op dit besluit heeft de gemeente gesproken met betrokken organisaties, zoals basisschool De Vrijhoeve, ISK Wereldschool, Veiligheidsregio Middenen West-Brabant, het Rode Kruis en Medisch Team opvanghotel. Alle partners zijn voorstander van verlenging van de opvang. De onderwijspartners zijn het meest uitgesproken. Door de opvang te verlengen kunnen de scholen circa 65 kinderen in het hotel continuïteit van onderwijs bieden. Bovendien blijven de kinderen in een omgeving die voor hen bekend is. De scholen hebben geïnvesteerd in personeel en extra
leerkrachten en ondersteuning aangesteld. Ook de huisvesting is afgestemd op onderwijsdeelname van de Oekraïense leerlingen.

Rijksoverheid betaalt kosten van de opvang

De kosten die direct samenhangen met de opvang van de vluchtelingen krijgt de gemeente vergoed. Dit is geregeld in de Bekostigingsregeling opvang ontheemden Oekraïne. Ook de kosten voor de opvang van statushouders krijgt de gemeente terug. Gemeenten die statushouders onderbrengen in het hotel vragen een vergoeding voor de hotel- en accommodatieregeling aan bij het COA. De toegekende bedragen betalen de desbetreffende gemeenten aan ons door.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio