7.5 C
De Bilt

Kansrijke start voor alle kinderen uit gemeente Waalwijk

In gemeente Waalwijk groeit elk kind veilig, gezond en gelukkig op en krijgt dus een kansrijke start. Dat is het gezamenlijk streven. Het mag niet uitmaken waar je wieg heeft gestaan. Ieder kind verdient de best mogelijke start van zijn of haar leven en een optimale kans op een goede toekomst. Gemeente Waalwijk: “Samen gaan we investeren we in de eerste 1000 dagen van een kind! Dit hebben GGD Hart voor Brabant, ContourdeTwern, Primacura, Verloskundig samenwerkingsverband (VSV), V&W, Kraamzorg gemeente Waalwijk en de gemeente samen afgesproken. Zij vormen vanaf nu de lokale coalitie Kansrijke Start Waalwijk.”

Eerste 1000 dagen

De eerste 1000 dagen van een kind zijn cruciaal voor een goede start. Wat er in de periode voor, tijdens en na de geboorte gebeurt, heeft grote invloed op de ontwikkeling van kinderen. Zowel fysiek, mentaal als sociaal. Op het fundament van de eerste 1000 dagen bouwen we de rest van ons leven verder. De omgeving waarin een kind wordt geboren, groeit en zich ontwikkelt in de eerste 1000 dagen, bepaalt in grote mate de kansen voor later. Wie geboren wordt in kwetsbare omstandigheden moet vaak de rest van zijn/haar leven knokken om met deze achterstand om te gaan.

Een goede start voor elk kind: wat we gaan doen?

(Aanstaande) ouders in kwetsbare omstandigheden worden zo snel mogelijk gezien en zo nodig ondersteund. Samen zorgen we dat passende hulp dichtbij is. Dat (aanstaande) ouders een bewuste en geïnformeerde keuze over hun kinderwens maken. Dat zwangerschappen gezond verlopen en dat ouders de ondersteuning krijgen die nodig is. Dat de thuisomgeving veilig is en er een goede hechting is tussen ouder(s) en kind. Dat de taalontwikkeling goed verloopt en er voldoende gezonde voeding beschikbaar is.

Goede samenwerking van belang

Om de aanpak Kansrijke Start in gemeente Waalwijk vorm te geven, is een goede samenwerking van belang. Het gaat hierbij om een brede samenwerking met partners uit het medische en het sociale domein, met partners uit de informele ondersteuning en zorg en natuurlijk ook met (aanstaande) ouders zelf.

In gemeente Waalwijk beginnen we de lokale coalitie Kansrijke Start met GGD Hart voor Brabant,ContourdeTwern, Primacura, Verloskundig samenwerkingsverband (VSV), V&W, Kraamzorg gemeente Waalwijk en de gemeente. Maar het netwerk rondom een kind is groter dan deze organisaties. Denk aan kinderopvang, onderwijs, buren, vrienden, familie, geloofshuizen en verenigingen. De lokale coalitie Kansrijke Start Waalwijk zet zich de komende jaren in om haar doelstellingen over te brengen en te realiseren in dit grote netwerk.

Lokale coalitie Kansrijke Start Waalwijk

In september 2018 werd het landelijke actieprogramma Kansrijke Start vanuit het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en sport gelanceerd vanuit de overtuiging dat ieder kind de best mogelijke start van zijn of haar leven verdient. Ondersteund vanuit het landelijke actieprogramma vormt elke gemeente een lokale coalitie Kansrijke Start. Een lokale coalitie Kansrijke Start is een samenwerking tussen betrokken professionals uit het sociale domein en professionals uit het medische domein. De lokale coalitie maakt gezamenlijke afspraken over het (eerder) bereiken van (aanstaande) ouders in kwetsbare omstandigheden. Hierbij kun je denken aan: (vroeg)signalering, warme overdracht en over hoe goede ondersteuning voor en tijdens de zwangerschap en na de geboorte geboden kan worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio