8.6 C
De Bilt

Lancering van De Waterbank door Waterschap De Dommel

De droogte van de afgelopen jaren heeft laten zien, dat er meestal nog wel water is, alleen is dat niet altijd daar waar het nodig is. De Waterbank is een nieuw concept voor duurzamer gebruik van water, bedacht door het bedrijf MTD uit Tilburg en Waterschap De Dommel. Door vraag en aanbod van restwater met elkaar te verbinden biedt dit initiatief een alternatief voor kleinschalig grondwatergebruik. MTD en Waterschap De Dommel hebben de handen ineengeslagen met het doel het grondwatergebruik te verminderen.

Droogte maakt duidelijk dat grondwater niet onuitputtelijk is

De droogte van de afgelopen jaren maakte pijnlijk duidelijk dat het Brabantse grondwater geen onuitputtelijke bron is. Tot eind 2022 gaat De Waterbank op 10 tot 15 pilotlocaties in het Dommelgebied praktijkervaring opdoen. De verwachting is dat al snel meer partijen aansluiten met concrete acties.In aanwezigheid van demissionair minister Visser is De Waterbank maandag 13 september officieel gelanceerd. De eerste pilot start samen met partner Rijksvastgoedbedrijf die de locatie Vliegbasis Eindhoven ter beschikking stelt. Het restwater van de basis wordt opgevangen in een waterbank in de vorm van een bufferzak van 200 m3.

Concept De Waterbank

Partij A doneert zijn wateroverschot aan partij B, die het water ontvangt en gebruikt als alternatief voor grondwater. Zo geeft de donateur zijn restwater een tweede leven en gaan beide partijen waterverspilling tegen. Dat is in de kern het idee achter De Waterbank. Restwater is water dat te goed is om weg te gooien. Voorbeelden zijn spoel-/koelwater, hemelwater en oppervlaktewater dat nu wordt afgevoerd of de watervoorraad die overblijft na een evenement.

Opslaan in bovengrondse bufferzak

Op dit moment gebruiken we de oplossing om het water tijdelijk op te slaan in een bovengrondse waterbufferzak tot 200 m3 inhoud. Dat water kan op een later moment gebruikt worden (Water voor later), maar ook aan een andere partij geschonken worden. De komende maanden gaan we ook naar andere oplossingen zoeken, denk aan oplossingen in het openbaar groen in woonwijken.

Logistiek en techniek

MTD Flexwater verzorgt de logistiek en techniek. Bij gebruikers wordt nu gedacht aan organisaties die bij droogte grondwater in kleine hoeveelheden oppompen. Bijvoorbeeld volkstuinen, onderhoud openbaar groen, campings, sportterreinen en de agrarische sector. Maar De Waterbank kijkt verder en onderzoekt ook naar structurele oplossingen voor het hergebruik van grote waterstromen als alternatief voor het gebruik van grondwater.

Elke druppel telt

In de beken en sloten in het gebied van De Dommel staat weer water door de neerslag deze zomer. Dat betekent niet automatisch dat de grondwatervoorraad ook weer volledig is aangevuld. “Het acute watertekort van de afgelopen drie droge zomers is hiermee op dit moment voorbij, maar onze hoge zandgronden blijven gevoelig voor droogte en verdroging ligt op de loer”, zegt Erik de Ridder, watergraaf.

Mooi en zichtbaar initiatief

“Zolang het van tijd tot tijd regent blijven de waterstanden aardig op peil, maar wanneer het een tijdje droog en warm is, hebben we snel te kampen met droogte. Samen serieus werk maken van water vasthouden in het gebied blijft noodzakelijk om de grondwatervoorraad aan te vullen. Met De Waterbank hebben we een mooi, zichtbaar initiatief, dat bijdraagt aan onze watertransitie, een fundamentele andere manier van omgaan met water. Elke druppel telt!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio