17.3 C
De Bilt
maandag, 27 juni 2022

Leerlingen Cambreur College bieden Dongens DNA-kunstwerk aan

Dongen Vier leerlingen van het Cambreur College hebben een kunstwerk aangeboden aan burgemeester Marina Starmans. Het kunstwerk brengt het Dongens DNA in beeld en is tot stand gekomen tijdens een stage-opdracht bij Van Schijndel Metaal. De komende tijd is het beeld van staal te bewonderen in het gemeentehuis.

Dala, Lieke, Femke en Fieke uit HAVO 4 volgen het vak Havisten Competent (HACO). Bij dit vak worden ze voorbereid op een vervolgopleiding en beroepskeuze. De leerlingen liepen onder andere stage bij Van Schijndel Metaal in Dongen. Daar kregen ze de opdracht een innovatief ontwerp te maken voor een product van staal. “We wilden niet de zoveelste flessenopener of pizzasnijder maken.

Het moest iets worden wat symbool staat voor het Dongens DNA en hoe wij Dongen ook ervaren: warm, goed voor elkaar, vindingrijk en initiatiefrijk. Dat hebben we verwerkt in een ontwerp. Vier cirkels symboliseren de vier waarden, de Dongense kleuren komen er in terug en in het midden zie je een bloem. Die staat voor het bloeiende leven in Dongen”, aldus Femke.

Cambreur college is een HACO-school

Sandra Akkermans, docent Beeldende Vorming, is trots op de aanpak van Dala, Lieke, Femke en Fieke. Ook is ze tevreden over de samenwerking met het lokale bedrijfsleven. “Bij HACO werken onze leerlingen aan echte opdrachten bij bedrijven. Daarmee bereiden we ze voor op een soepele overgang naar het HBO. Ze leren overleggen, samenwerken en tot een concreet resultaat te komen. Van oud-leerlingen horen we regelmatig dat ze veel aan het vak hebben gehad. Dat is mooi.”

Samenwerking bedrijfsleven

Het Cambreur College voerde HACO enkele jaren geleden als een van de eerste scholen in. Inmiddels bieden 26 scholen het vak aan. Van Schijndel Metaal doet al enkele jaren mee. Jessica van Schijndel: “Daarbij dagen we leerlingen uit om met een ontwerp te komen voor een concreet product van staal. Dala, Lieke, Femke en Fieke hebben de opdracht echt heel goed opgepakt en uitgevoerd. Daarom hebben ze gewonnen. We helpen leerlingen van het Cambreur College graag om ze wat voorsprong te geven. En bij deze roep ik bedrijven in Dongen op om hetzelfde te doen.”

Gewoon bijzonder

Burgemeester Marina Starmans was onder de indruk van het kunstwerk en het verhaal er achter. “Wat geweldig dat jullie deze opdracht zo hebben vertaald. En wat fijn om te horen dat jullie het naar je zin hebben in Dongen. Het is ook gewoon een bijzonder dorp. Dat straalt dit kunstwerk uit.” Het kunstwerk van Dala, Lieke, Femke en Fieke is de komende maanden te bewonderen in het gemeentehuis. Daarna wordt het tentoongesteld in De Cammeleur. Uiteindelijk krijgt het een vaste plek in het Cambreur College.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio