13.5 C
De Bilt

Loon op Zand: van acht naar één kilo restafval per week in 100 dagen

Loon op Zand – Minder restafval produceren moeilijk? Een groep inwoners uit de gemeente Loon op Zand bewees van niet. 100 dagen lang gingen ze de uitdaging aan. Het resultaat: gemiddeld één kilo restafval per week. Dat is 7 kilo minder restafval dan het gemiddelde van alle inwoners in de gemeente.

Uitdaging 100-100-100

De gemeente Loon op Zand wil toe naar minder restafval. Eind mei 2018 startte daarom de uitdaging ‘100 dagen, 100 gezinnen, 100% restafvalvrij’. Met de resultaten wil de gemeente andere inwoners inspireren. Wethouder Bruijniks: ”Ik ben trots op de deelnemers en het mooie resultaat. Ze zijn een voorbeeld voor alle andere inwoners in onze gemeente.”

Elke week een opdracht

Elke week kregen de deelnemers een opdracht die zorgde voor meer bewustwording rondom afval. Bijvoorbeeld: ‘Hoeveel verpakkingen open jij op een dag?’ of ‘Wat geef jij deze week een tweede leven?’ Het resultaat werd gemeten door het wekelijks wegen van het restafval. Op het platform https://loonopzand.100-100-100.nl staan alle opdrachten en wisselden de deelnemers tips uit.

Uitslag verrast deelnemers zelf

Op de laatste dag van de uitdaging bespraken deelnemers de resultaten en bekeken ze het gemiddelde restafval uit de gemeente. Een deelnemer: ”Ik schrik echt van wat iemand allemaal weggooit. Alleen het afval scheiden scheelt al zo veel, laat staan dat je echt gaat letten op wat je koopt’. Een deelneemster vertelde: ‘Ik wil graag aan jonge moeders van mijn generatie laten zien dat het makkelijk kan. Ook al heb je een gezin, een drukke baan en hobby’s”.

De gemeente wil de komende jaren de hoeveelheid resterend afval verminderen. “De resultaten van deze uitdaging laten zien dat het kan”, aldus wethouder Bruijniks.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio