21.7 C
De Bilt

Nauwelijks files deze zomer op de Europalaan en N261

Loon op Zand – De zomervakantie zit erop. Waar andere zomers files in en uit Kaatsheuvel het beeld bepaalden, verloopt de zomer van 2018 op een enkele file na, gestroomlijnder. De eerste maatregelen op de Europalaan werpen hun vruchten af.

Verdubbeling capaciteit, minder files

Als in de zomer van 2019 ook de wisselstroken zijn aangelegd én er onder de Europalaan een fietstunnel ligt, is de capaciteit van de weg bijna verdubbeld. Met de huidige bezoekersaantallen van de Efteling rijdt het verkeer dan soepel door.

Drie rijstroken naar Efteling

Vlak voor de zomervakantie is de Europalaan aangepast. Er zijn nu drie rijstroken naar de ingang van de Efteling en er is een afrit voor verkeer uit de richting Dongen. Verder is de rijbaan verbreed. De Efteling paste haar parkeermanagement aan en het pretpark stimuleert bezoekers om met de fiets of het openbaar vervoer te komen. Ook neemt de Efteling maatregelen om te voorkomen dat alle bezoekers gelijktijdig het park verlaten. Denk aan twee avondshows in plaats van één en aangepaste sluitingstijden. Verkeersregelaars deden deze zomer de rest.

Wisselstroken

In oktober 2018 start de verdere aanleg van het wisselstrokensysteem met matrixborden. Als de werkzaamheden in december klaar zijn wordt – afhankelijk van de verkeersdrukte – in de ochtend en avond gewisseld van rijrichting om files te voorkomen. Zo zijn er ’s morgens drie rijstroken van de N261 naar de Efteling beschikbaar en aan het einde van de dag drie naar de N261.

Aanleg fietstunnel in 2019

In het voorjaar van 2019 vindt de aanleg van de fietstunnel onder de Europalaan plaats. Deze is onderdeel van de snelfietsroute F261 tussen Tilburg en Waalwijk. Als in juli 2019 de fietstunnel klaar is, hoeft autoverkeer niet meer te wachten op overstekende fietsers en voetgangers op de Horst. De Europalaan kan dan ongeveer twee keer zo veel auto’s aan dan voorheen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio