12.2 C
De Bilt

Waalwijk – Elke nieuwe baby uit onze gemeente krijgt voortaan het prentenboekje ‘Schatten van Waalwijk’ cadeau. Burgemeester Sacha Ausems schreef het voorwoord en prinses Laurentien het nawoord. De prinses vertelt in het boekje hoe belangrijk praten en voorlezen is. Ze leest er zelf ook uit voor. Wethouder Dilek Odabasi overhandigde haar op donderdag 19 januari een exemplaar.

Op ontdekking met Baby Ooievaar

‘Schatten van Waalwijk’ is het nieuwe prentenboekje voor de allerkleinsten en hun ouders. Met kleurrijke tekeningen maken zij kennis met Waalwijk, Sprang-Capelle en Waspik. Baby Ooievaar neemt hen mee langs allerlei mooie en bijzondere plekken… op rijm! Van het klauterwoud tot het voedselbos. Van het oude raadhuis tot het nieuwe Schoenenkwartier. Elke nieuwe baby uit de gemeente krijgt het boekje cadeau.

Schatten van Waalwijk – Omslag. Foto: gemeente Waalwijk

Voorwoord burgemeester Sacha Ausems

Burgemeester Sacha Ausems schreef het voorwoord van ‘Schatten van Waalwijk’. Daarin heet ze de jongste inwoners van de gemeente welkom. Taal is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Belangrijk om je uit te drukken en om begrepen te worden. Maar zeker ook om zelf de wereld te begrijpen. Dat begint al in de baarmoeder, zo blijkt uit onderzoek. Praten en voorlezen zorgt voor een belangrijke basis voor de ontwikkeling en het geluk van je baby. Dáár helpen we als gemeente jonge gezinnen graag bij. Ieder kind in Waalwijk verdient een goede basis voor gezondheid en geluk.”

Nawoord prinses Laurentien en tips

Praten en lezen met je kindje is dus belangrijk. Daarover vertelt prinses Laurentien in haar nawoord. En ze leest zelf voor uit ‘Schatten van Waalwijk’. Via een QR-code is de voorleesvideo met haar te zien. In het prentenboekje staan ook handige tips van de bibliotheek. Door samen te lezen bouw je als ouder een band op én leert je kind veel nieuwe woorden. De bieb neemt ouder en kind hierbij aan de hand mee. Alle kinderopvang en basisscholen in Waalwijk, Sprang-Capelle en Waspik krijgen het prentenboekje ook.

Overhandiging door wethouder Odabasi

Donderdag 19 januari overhandigde wethouder Dilek Odabasi een exemplaar van ‘Schatten van Waalwijk’ aan prinses Laurentien. Zij deed dat bij de Taalschatten Conferentie in de Jaarbeurs in Utrecht. Het prentenboekje is één van de mooie voorbeelden die daar voorbijkwamen. Prinses Laurentien kreeg niet het eerste exemplaar. Dat ging naar de ouders van Mayara, de eerste baby van 2023 in onze gemeente.

Taalschatten en Waalwijk Taalrijk!

Taalschatten is een initiatief van de prinses en meerdere organisaties. Samen willen zij ervoor zorgen dat álle kinderen het juiste taalniveau hebben als ze naar de basisschool gaan. De gemeente Waalwijk helpt met Waalwijk Taalrijk! mee om dit doel te halen. De ‘schatten’ zijn dus niet alleen de mooie plekken in onze gemeente. Het is ook de taalschat die ouders hun kindje meegeven. ‘Schatten van Waalwijk’: Lizzy van Pelt
Illustraties en vormgeving: Marion Vrijburg
Een samenwerking van de gemeente Waalwijk, Taalschatten, Waalwijk Taalrijk! en de Bibliotheek Midden-Brabant.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio