13.6 C
De Bilt

Sluiting luchtruim PI Vught en omgeving wordt mogelijk permanent

Op 1 juli 2022 heeft de Minister van Infrastructuur en Waterstaat het luchtruim boven en rondom de PI Vught voor burgerluchtvaart voor de duur van een jaar gesloten. Dat gebeurde op verzoek van burgemeester Van de Mortel, in nauwe afstemming met de lokale driehoek op grond van de openbare orde en veiligheid. In 2023 en 2024 is deze tijdelijke afsluiting telkens met een jaar verlengd.

De sluiting blijkt effectief en de dreiging die eraan ten grondslag ligt, is nog steeds actueel. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft daarom een aanvraag gedaan om tot een permanente sluiting van het luchtruim boven en rondom de PI Vught te komen. De Minister van Infrastructuur en Waterstaat zal daarover moeten besluiten.

Sluiting luchtruim van meerwaarde

Vanzelfsprekend gaat aan een permanente sluiting van het luchtruim rondom de PI Vught een zorgvuldige afweging vooraf. De huidige, tijdelijke sluiting voor burgerluchtverkeer is van meerwaarde. Dat constateerden o.a. DJI/PI Vught en de luchtvaartpolitie. De sluiting leidde tot aanmerkelijk minder drones, modelvliegtuigen, luchtballonnen etc. in de omgeving. Het gevolg hiervan is onder andere dat veiligheidsdiensten gericht in kunnen zetten op (mogelijke) echte dreigingen.

Ook de reactietijd op mogelijke dreigingen vanuit de lucht wordt vergroot. Verder zorgt de sluiting ervoor dat er handhavend opgetreden kan worden, wat een preventieve werking heeft. Tenslotte zijn de uitzonderingen op de luchtruimsluiting overwegend veiligheidspartners (defensie, medische vluchten, brandweer en politie), bekend met de te volgen afstemmingsprocedures.      

Onderdeel van de definitieve besluitvorming van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat is een zorgvuldig participatieproces met de operationeel belanghebbenden en de omgeving. Tot de eerste groep behoren (veiligheids)partijen als de politie, ministeries en luchtruimgebruikers; onder de tweede vallen omwonenden en ondernemers met een belang, PI Vught, gemeente en provincie. De betrokken partijen worden door en/of namens de verantwoordelijke ministeries bij het proces betrokken.

Uitnodiging voor klankbordsessie

Mede aan de hand van het participatieproces wordt bepaald of de afsluiting van het luchtruim (permanent) blijft gelden voor een cirkelvormig gebied met een straal van 1,7 nautische mijl, gemeten vanuit het hart van de PI Vught, en een hoogte vanaf de grond tot 1.500 ft, of dat een aanpassing gewenst en mogelijk is. Om de belangen van partijen hierin mee te kunnen wegen, organiseert de gemeente, mede namens de ministeries van Justitie en Veiligheid en Infrastructuur en Waterstaat, op woensdag 19 juni een klankbordsessie voor de omgeving. Aanmelding is mogelijk tot maandag 3 juni via een e-mail naar veiligheid@vught.nl.   

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio