15 C
De Bilt

Chloorbaden Staalbergven deze zomer niet open

Oisterwijk – Openluchtzwembad Staalbergven blijft deze zomer alleen open met het ven. De chloorbaden blijven dit seizoen dicht. Het college heeft dit besloten vanwege diverse gebreken die aan het leidingwerk zijn gevonden. Na overleg met Natuurmonumenten bleek ook dat het dan niet meer haalbaar is om – op een goede en veilige manier – dit seizoen met alle baden open te gaan.

Metingen


De afgelopen weken heeft er onderzoek plaatsgevonden naar de aangetroffen verhoogde waarde van chloride in de grond. We vonden een lek bij de zogenoemde bufferbak (deze houdt het water op peil). Dit lek is inmiddels gemaakt. Na leidinginspectie met een camera bleek dat er in leidingen bij zowel het recreatiebad als het wedstrijdbad (haar)scheurtjes zitten. We bekijken hoe we deze kunnen repareren. Deze werkzaamheden kosten nog veel tijd. Denk aan reparaties, schoonmaken en het opnieuw uitvoeren van metingen.

Zwaar keuzen

Wethouder Dion Dankers: “het viel ons zwaar om deze keuze te moeten maken. Omdat we weten dat veel inwoners hier erg graag komen. De afgelopen weken is er dan ook hard gewerkt en alles op alles gezet om vanaf de start van de zomervakantie met de chloorbaden open te gaan. We hebben verschillende belangen tegen elkaar moeten afwegen. Die van de bezoeker, maar ook die van de natuur. We kiezen ervoor om nu een pas op de plaats te maken. Als we open gaan willen we dat ook goed doen en niet met aanpassingen of met risico voor de natuur. We gaan ons richten op de toekomst van het bad. Zodat inwoners hier nog vele jaren met plezier kunnen komen”.

Het ven blijft open


Bezoekers kunnen deze zomer zwemmen in het ven, gebruik maken van de ligweide, het zandstrand, de speeltuin en de horecavoorziening met terras. Voor toegang betalen bezoekers een symbolisch bedrag van € 1,-. Tickets zijn alleen te koop bij de kassa van Staalbergven. Staalbergven opent bij een temperatuur van 20 graden of hoger.

Toekomst van Staalbergven


De gemeente Oisterwijk huurt Staalbergven van Natuurmonumenten. De huurovereenkomst tussen de gemeente en Natuurmonumenten loopt tot 1 januari 2023. De partijen zijn in overleg over een langdurige huurovereenkomst. De gemeente wil Staalbergven graag open houden in de toekomst. Daarom moet er grootschalige renovatie plaatsvinden. Om in beeld te krijgen wat er nodig is laten we technisch, planologisch, en stedenbouwkundig onderzoek uitvoeren. Dit onderzoek besteden we aan. Dat betekent dat meerdere partijen zich kunnen inschrijven voor deze opdracht. De raad heeft voor dit onderzoek geld beschikbaar gesteld. In het nieuwe jaar willen we de raad een plan voorleggen over hoe in de toekomst het bad eruit gaat zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio