14.1 C
De Bilt

Start aanleg snelfietsroute Tilburg-Kaatsheuvel-Waalwijk

Kaatsheuvel – Komende week gaat in de gemeente Loon op Zand de eerste schop in de grond voor de aanleg van de F261, de snelfietsroute tussen Tilburg en Waalwijk. De fietsverbinding langs de N261 wordt een prettige route met brede fietspaden en zoveel mogelijk voorrang voor fietsers. De eerste stap is een breed fietspad langs de N261 en de Horst.

Hiervoor wordt de bestaande Horst tussen de Eftelingsestraat en de Europalaan 140 meter verlegd richting de N261. Vervolgens wordt aan de kant van de N261 een breed fietspad gemaakt, dat doorloopt tot aan de Duinlaan. Begin 2019 wordt hiervoor een fietstunnel onder de Europalaan aangelegd.

Snel en gezond

De snelfietsroute F261 loopt van Station Tilburg tot regionaal bedrijventerrein Haven in Waalwijk. De bijna 19 kilometer lange route is een veilige en snelle verbinding voor onder andere woon-werkverkeer. Fietsers komen er zo min mogelijk obstakels en verkeerslichten tegen. Daarmee biedt de route een snel en gezond alternatief voor de auto. De route sluit aan op toeristische fietsroutes. De gemeenten Tilburg, Waalwijk en Loon op Zand realiseren de route in samenwerking met de provincie Noord-Brabant. De hele route is naar verwachting eind 2020 klaar.

Verlegde Horst

De gemeenteraad besloot in oktober 2017 om de Horst te verleggen. Hiermee sorteert de gemeente voor op de uitbreiding van de Efteling aan de oostzijde. Het is efficiënt om het fietspad en het verleggen van de Horst in een keer aan te pakken. Het nieuwe fietspad sluit rechtstreeks aan op de toekomstige fietstunnel onder de Europalaan.

Bomen worden gekapt…én gecompenseerd
De werkzaamheden starten met de kap van bomen. Die natuur wordt elders gecompenseerd door zowel de Efteling als de gemeente Loon op Zand. De bomen die worden gekapt zijn voor het kappen stuk voor stuk gecheckt door een ecoloog op de aanwezigheid van kwetsbare diersoorten.

Horst blijft open voor verkeer

Na de bomenkap volgt de aanleg van kabels en leidingen in de grond. Tijdens de werkzaamheden blijft de bestaande Horst ongehinderd open voor al het verkeer. Als alles goed gaat, gaat de nieuwe Horst op 1 mei 2019 open.

Rest van het tracé gemeente Loon op Zand

De fietstunnel onder de Europalaan is voor de zomer klaar. Vanaf het voorjaar wordt het fietspad ten noorden van de Duinlaan verbreed en voorzien van nieuw asfalt. Dan komt er ook een rotonde bij kruispunt de Molen. In het najaar van 2019 wordt het deel ten zuiden van de Eftelingsestraat aangepakt. Hier wordt het huidige westelijke fietspad langs de Horst en de Heideweg verbreed.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio