16.1 C
De Bilt

Uitreiking tweede Schatkamerpluym gemeente Losser

Losser – Vandaag reikte wethouder Jimme Nordkamp de tweede Schatkamerpluym uit. De prijs is een waardering voor verborgen schatten in de gemeente Losser die meer aandacht verdienen en verder kunnen worden ontwikkeld. De Schatkamerpluym gaat dit jaar naar Stichting Staringmonument. De stichting beheert de geologische schatkamer van onze gemeente.

In het geologiemuseum stelt de stichting parels tentoon die miljoenen jaren verborgen hebben gelegen onder het oppervlak van de Staringgroeve. De prijs bestaat uit een kunstwerk, een glas-in-lood werk van kunstenares Ank Stumpel, en een bedrag van 750 euro om stichting Staringmonument te ondersteunen en te helpen ontwikkelen.

Schatkamerpluym

Het geologiemuseum aan de Roberinkstraat is 15 april van dit jaar geopend. In het geologiemuseum ligt een unieke verzameling van fossielen uit de Staringgroeve. Er zijn onder andere resten gevonden van allerlei zeedieren, wat laat zien dat de zee ooit niet ver weg was.. Wethouder Jimme Nordkamp: “Het onlangs geopende museum is een echte aanwinst voor onze gemeente. In het museum komt onze prehistorische geschiedenis tot leven wat bijdraagt aan ons historisch besef maar ook onze toeristische aantrekkelijkheid vergroot. Al het werk dat is verricht door de actieve leden van de Stichting Staringmonument is absoluut een schatkamerpluym waard. 

Ik ben trots op de initiatieven die genomineerd waren voor de Schatkamerpluym. Deze initiatieven laten zien dat we cultuur en toerisme in gemeente Losser hoog in het vaandel hebben staan. En dat is belangrijk omdat kunst en cultuur ons inspireren en nieuwe invalshoeken bieden. Ik dank de jury van harte voor hun lastige opgave om tot één winnaar te komen.”

Jury

Een onafhankelijke jury heeft zich gebogen over de aanmeldingen, punten en beargumentering. Uit de totaaloptelling kwam Stichting Staringmonument als winnaar naar voren. De jury bestond dit jaar uit Dick Grovenstein (Stichting Historische Kring Losser) , Martin Meijer (Hallo Losser)  Evelien Fokkink (Stichting Fundament) en Gerald ten Thij (Tourist Info Losser).

Uit de juryrapporten

“De genomineerden hebben allen een mooie verbintenis met Losser.  We moeten echter één keuze maken wie de schatkamerpluym van 2022 krijgt.” Na de beoordelingen van alle vier de juryleden naast elkaar te leggen, is dit de conclusie:

Op plek 4 is geëindigd: Camperplaats Skop ‘nboer

Sinds 2015 hebben Jan en Sandra Benneker samen van erve Benneker een sfeervolle locatie gemaakt met 25 verharde camperplekken. Skop’nboer is ook een officieel Rustpunt, waar je zelf o.a. een bakje koffie kan maken.

Op plek 3 is geëindigd: Stichting Brueghel

“Het Bruegheliaans festijn is inmiddels een begrip in Losser en omstreken dat zorgt voor een gezellige Brueghel sfeer in het laatste weekend van de schoolvakanties. Met haar optocht op zondag trekt het duizenden Twentenaren en toeristen naar Losser.”

Op plek 2 is geëindigd: De Halloween werkgroep

“De Halloween werkgroep zet zich al jaren belangeloos voor overgave in voor het organiseren van het Halloween in het centrum van Losser Een uniek concept dat veel belangstelling genereert.”

Winnaar: Stichting Staringsmonument

“De jury heeft besloten dat de Pluym 2022 gaat naar de Stichting Staringsmonument, vanwege de aandacht die zij verdienen met het beheren van de geologische schatkamer, die verborgen hebben gelegen onder het oppervlak van Losser. Met deze aandacht hopen wij dat de stichting een extra boost krijgt om leden te werven om de Staringgroeve met museum en het educatieve karakter in stand kunnen houden voor onze gemeenschap.”

Zelf een bezoek brengen aan het geologiemuseum?

Het geologiemuseum is een aanrader voor inwoners en toeristen met interesse in cultuur en geologie. Het museum is elke woensdagmorgen en elke laatste zaterdag van de maand (tegelijk met de boerenmarkt, maar dan van 12:00 – 16:00 uur) geopend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio